La Ruta del Gurri és un eix senderista i ciclable de 12,5 Km que remunta el riu Gurri fins a la ciutat de Vic. La ruta comença al terme municipal de Roda de Ter, punt d'enllaç amb la Ruta del Ter  i acaba a Vic, al Pont de Queralt.

La ruta és bidireccional i la senyalització és la mateixa que la utilitzada a la Ruta del Ter.

La ruta està senyalitzada sobre el terreny, per poder-la seguir fàcilment, amb la senyalització própia de la Ruta del Ter.

Podeu veure i descarregar el track de la Ruta del Gurri a Wikiloc:

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2705620

També us podeu descarregar el track a la pestanya verda de la dreta de la pantalla.

Etapa de Roda de Ter a Vic

Distància: 12,65 Km

Nivell: fàcil

Punt d'inici: Pont Nou (Roda de Ter)

Punt final: Pont de Queralt (Vic)

Descripció:

La Ruta del Gurri comença al Pont Nou de Roda de Ter, punt d'enllaç des de la Ruta del Ter, i molt a prop de l'aiguabarreig de les aigües del riu Gurri amb les del Ter.

En les primeres passes de la Ruta del Gurri, podem veure alguns exemples dels usos de l'aigua vinculats al seu aprofitament. Tot remuntant el riu, veurem la Fàbrica Can Grau, una antiga fàbrica tèxtil que alimentava les seves turbines amb l'aigua del Gurri. A mitjan dels anys 50 la fàbrica comptava amb un centenar de treballadors. Va tancar al 1994, degut a la crisi del sector tèxtil. No gaire més lluny, trobem la Colònia Malars, que té l'orígen en un antic molí fariner i draper del segle XVIII. Es troba situada entre els rius Gurri i Ter i està formada per 25 habitatges i la fàbrica, que va començar la seva activitat al 1827. A mitjan del segle XIX la fàbrica va esdevenir un referent de la indústria tèxtil a la comarca d'Osona i la seva activitat va cessar a finals del segle XX.

Entre el riu Gurri i el riu Ter, trobem una illa fluvial que havia estat una important zona de pastura pel bestiar d'algunes de les masies de la zona. En aquesta illa, la Devesa del Pujolar, actualment hi ha plantacions de pollancres que es talen periòdicament per aprofitar la seva fusta.

Ja al municipi de Gurb, passats ja uns 5 quilòmetres de l'inici de la ruta, trobem el Molí d'en Valls, situat a la riba dreta del Gurri, i que podria tenir el seu orígen en un antic molí draper documentat a la zona el segle XIV.

Al llarg del recorregut també podem observar alguna varietat representativa de la vegetació pròpia de ribera com el vern o el canyís. També podem trobar certes espècies de fauna com el bernat pescaire, la cuereta torrentera i la cuereta blanca, l'ànec coll-verd, el gripau comú, el tòtil, el rat-buf o la granota verda. Els peixos que hi podem trobar són essencialment la bagra i el barb de muntanya.

Ja a les afores de Vic, trobem dos ponts sobre el riu Gurri a destacar:

- Pont d'en Bruguer: pont medieval format per cinc arcs i prop de quaranta metres de llargada. La seva construcció va iniciar-se al 1384 i es va concloure el 1434. Al 1983 va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

- Pont de Ferro: pont construït per la Maquinista Terrestre i Marírima l'any 1930.

Ens trobem ja a pocs quilòmetres de la ciutat de Vic (uns 3 abans d'arribar al nucli de la ciutat). l'itinerari transcorre planer i tranquil fins al Pont de Queralt de Vic, punt final de la nostra ruta. Ja a la ciutat de Vic és molt recomanable visitar el Museu Episcopal, el Museu de l'Art de la Pell i el barri de les adoberies de Vic, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de zona d'interès etnològic.