Interès:
Paisatgístic
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Setcases
Comarca:
Ripollès
Descripció:

A la banda dreta de la carretera GIV-5264 s'observen els prats alpins de dalt dels cims que envolten el naixement del riu Ter. El bosc de pi negre creix agrupat en masses poc denses. Les espècies associades a aquest hàbitat són el neret, la boixerola (

Observacions:
Els principals elements paisatgístics descrits anteriorment es poden observar al llarg de tot el recorregut per la carretera GIV-5262, entre l'estació d'esquí de Vallter 2000 fins al pla de la Molina.

Capacitat:
La capacitat d'acollida en aquest espai es trobaria al voltant de cinc persones. És molt limitada ja que es troba tot just a peu de carretera.

Accés:
Es troba a la carretera GIV-5264, anant de l'estació d'esquí de Vallter a Setcases. Un cop passat el mirador del collet de la Xoriguera i a 450 m de distància, trobem el coll de Mardanya. A l'esquerra hi ha un petit torrent d'aigua.

Elements d'interès:
HÀBITAT: pinedes de pi negre (Pinus uncinata), acidòfiles i xeròfiles, dels solells pirinencs. VEGETACIÓ: pi negre (Pinus uncinata), neret (Rhododendron ferrugineum), nabiu (Vaccinium myrtillus). GEOLOGIA: cims i tarteres. RÈPT

Protecció:
HÀBITAT D'INTERÈS COMUNITARI: 9430 Boscos de pi negre (Pinus uncinata). EIN: capçaleres del Ter i del Freser. XARXA NATURA 2000: capçaleres del Ter i del Freser (LIC i ZEPA), catalogades com a espais del Pirineu.

Tram:
Alta

Curs fluvial:
Afluent del riu Ter

Condicionament:
Es proposa fer una petita esplanada tot just davant del salt d'aigua que prové de la font de la Xoriguera perquè els usuaris d'aquesta ruta es puguin aturar fàcilment i sense cap risc, ja que el recorregut transcorre per una carretera.

Senyalització:
Es proposa col·locar un cartell de lloc pintoresc.

Font 1:
La vegetació dels Països Catalans

Font 2:
Guia per a conèixer els arbres

Font 3:
Guia per a conèixer els arbusts i les lianes

Font 4:
Mapa comarcal de Catalunya, núm. 31: Ripollès

Font5:
Cartografia temàtica de les terres gironines, núm. 6: Litologia.

Font 6:
www.mediambient.gencat.net

Espècies:
  • Tritó pirinenc
  • Escurçó pirinenc
  • Serp verda i groga
  • Granota roja