Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Central
Municipi:
Camprodon
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Edifici de planta rectangular que té la teulada a dos vents. S'accedeix a la central per una porta que hi ha a la façana nord. A la façana sud trobem quatre finestres i un portal d'entrada. A la façana lateral de l'oest hi ha tres fileres amb quatre obertures cadascuna. Totes les obertures són de forma rectangular. Al seu interior hi ha una turbina del 1977, idèntica a la de les Rocasses, marca Neyrpic i model Francis, amb una potència de 390 CV i una velocitat de 333 rpm.

Observacions:
A tocar de la central hi ha una xemeneia, de planta circular, testimoni d'una època en què funcionava un motor dièsel. És un element patrimonial que caldria protegir. L'entorn de la central està marcat pels edificis que integren la colònia Estabanell, i especialment l'antiga fàbrica abandonada arran d'un incendi que va tenir lloc als anys vint. Riu avall hi ha la resclosa i la palanca de Beia.

Dades històriques:
Antoni Matabosch, pels volts del 1870, va construir una fàbrica tèxtil. La instal·lació va arribar a tenir 300 telers i una secció de tints. L'any 1916 hi va haver un greu incendi. El 1923 es va fer el traspàs a la societat Estabanell y Pahissa, que va posar en explotació la filatura. L'any 1934 la producció anual de la central va ser de 384.142 kW/h.

Cronologia:
S. XX

Accés:
Fàcil. A la colònia Estabanell, ctra. C-38, km 8.

Propietat : nom:
Estabanell y Pahissa, SA

Propietat : adreça:
C/ del Rec, 28. 08400 Granollers

Propietat : telèfon:
93 879 42 25

Usos : actual:
Produir energia elèctrica

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Dolent

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
L'edifici està tancat

Cartografia:
ICC. Camprodon 256-6-2. E 1:5000