Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Central
Municipi:
Queralbs
Comarca:
Ripollès
Descripció:

L'edifici de la central, que té una llargada de 16,50 m, és de planta rectangular i amb la presència de un cos afegit a les cares sud i nord. A la façana principal hi ha dues finestres i la porta d'accés a l'interior, de format semicircular. Sobre la porta hi ha gravada la inscripció Central del Molino. A la cara posterior hi ha tres finestrals semicirculars de punt rodó. En la construcció de la central i casa del centraler es van emprar majoritàriament maons vermells per a xamfrans i obertures, combinats amb l'ús de pedra del país. La teulada, a dos vents, té els nervis de ceràmica, però les teules són plaques quadrades d'uralita. Les parets estan arrebossades. Davant mateix hi ha una zona enjardinada, la tanca de la qual presenta al coronament l'ús de maons.

Observacions:
La casa del centraler, que fa 9,40 m d'amplada per 11 m de llargada, està formada per planta baixa i un pis i té les obertures rectangulars. La casa pinta també és d'influència modernista. Per això tot el conjunt d'elements patrimonials del Molí s'haurien de preservar com a mostra de l'aplicació de l'art modernista, típic dels anys deu, en aprofitaments hidràulics. El fet que visqui algú a la casa del centraler fa que l'indret presenti un bon estat de conservació.

Dades històriques:
El nom li ve per la presència d'un molí fariner en aquest paratge, del qual es pot veure encara algun pany de paret a tocar de la carretera. En el xamfrà dret de la teulada hi ha gravada la data de 1914.

Cronologia:
Anys deu del s. XX

Accés:
Fàcil. Al costat de la ctra. GIV-5217, km 2,400. Cal travessar el pont del Molí

Propietat : nom:
Hidrodata, SA

Propietat : adreça:
C/ Muntaner, 536, 2n 2a. 08022 Barcelona

Propietat : telèfon:
93 418 64 24

Usos : actual:
Produir energia elèctrica.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Edifici tancat.

Protecció fisica proposada:
Manteniment.

Cartografia:
ICC. Queralbs 218-1-8. E 1:5000