Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Central
Municipi:
Campelles
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La central ocupa part de les instal·lacions que havien servit per fabricar carbur. L'entrada a l'interior es fa per una porta encarada a l'est. Les obertures que presenta són rectangulars o bé quadrades. La teulada és a dos vents.

Observacions:
L'edifici de la central ofereix un bon estat, però el fet que no es facin servir la resta de dependències pot suposar que es vagin malmetent amb el pas del temps. L'entorn més proper està dominat per una zona enjardinada, però les zones pròximes al riu presenten deixalles metàl·liques amuntegades. Alhora, les voreres del riu estan brutes. A prop hi ha una planta de tractament d'àrids. Atès el gran nombre d'elements històrics i patrimonials en aquesta zona, caldria preservar-ho.

Dades històriques:
La Eléctrica de Ripoll, el 1920, va demanar instal·lar una línia de 20.000 volts entre la central de Parramon i la de Montagut. El Govern Civil va autoritzar l'obra l'any 1923. Un incendi esdevingut el 1925 als locals llogats a l'empresa Metalúrgica del Ter, SA va afectar la central. A partir del 1926 l'edifici va servir per fer carbur amb el nom Carburos Ripoll. Els republicans, camí de l'exili, el 2 de febrer de 1939, van cremar les instal·lacions. La falta d'un cabal d'aigua suficient va comportar el tancament de la fàbrica de carbur l'any 1952.

Cronologia:
Primera meitat del s. XX

Accés:
Fàcil. Al paratge Parramon, ctra. N-152, km 115,700. Cal passar la palanca de Parramon de Baix.

Propietat : nom:
La Eléctrica de Ripoll

Propietat : adreça:
C/ Sant Pere, 6. 17500 Ripoll

Propietat : telèfon:
972 70 00 04

Usos : actual:
Central hidroelèctrica

Usos : Inicial:
Fàbrica de carbur

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Dolent

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Edifici tancat.

Cartografia:
ICC. Esteguelella 256-1-4. E 1:5000