Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Central
Municipi:
Flaçà
Comarca:
Gironès
Descripció:

Edifici industrial de planta rectangular amb dues plantes i subterrani. Coberta de teula a dos vessants i un extrem acabat en forma de torre amb coberta a tres vessants. Tot el conjunt presenta grans ràfecs construïts amb cairats i rajola ceràmica. Les parets són arrebossades excepte el sòcol, fet amb pedra. Hi ha grans obertures amb arcs de mig punt. Edifici d'estil noucentista.

Observacions:
Entorn molt bo, que conjuga patrimoni natural (el Ter, l'Illa, les arbredes) amb patrimoni arquitectònic (resclosa, canal, molí, central, pont antic del camí de Sant Llorenç, pont del tren, can Vinyals...). Ideal per a un itinerari.

Dades històriques:
Projectada per Rafael Masó, va ser promoguda per Bonaventura de Vinyals amb el patrocini de l'industrial Salvador Torras Domènech. La construcció de la presa i el funcionament de la central són obra de l'enginyer Josep Oriol Cervera. A la central elèctrica hi ha una placa que especifica les dades de realització de l'edifici: 1920 (s'inicien les obres), 1922 (s'hi instal·la la maquinària), 1923 (inauguració). El seu promotor va ser Bonaventura de Vinyals, a qui també es deu la reconstrucció de la sèquia que porta les aigües a aquesta central. Amb els aiguats del anys quaranta es va desviar el curs del riu Ter, amb la qual cosa es privava d'aigua la Central d'en Vinyals.

Cronologia:
1920-1923

Accés:
Fàcil. Al costat de la carretera Flaçà - Sant Llorenç de les Arenes, deixant enrere el trencall de Sobrànigues. És darrere de l'edifici del molí d'en Vinyals.

Propietat : nom:
Aconda Paper, SA

Propietat : adreça:
Carretera de Sant Llorenç, 5. Flaçà

Propietat : telèfon:
972 48 80 00

Usos : actual:
Produir energia per a la fàbrica Torras (actual Aconda).

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Edifici catalogat

Protecció fisica existent:
Edifici tancat i envoltat d'una tanca. S'hi fa manteniment.

Cartografia:
ICC. Sant Joan de Mollet 296-4-6, E 1:5000

Oral : nom:
Joaquim Bahí Teixidor

Oral : adreça:
Ajuntament de Flaçà. Pl. de l'Estació, 1. Flaçà

Oral : Telèfon:
972 48 91 09