Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Orís
Comarca:
Osona
Descripció:

És un canal secundari d'uns 200 m de llarg, és baix i estret. Aquest passa pel costat dels jardins i desemboca al canal del Pelut. Els murs són de pedra de riu, seguint la mateixa línia que el canal principal. A una banda el mur acaba amb una llosa de pedra a sobre que al mateix temps fa de barana pel cantó del jardí; per l'altre costat acaba en rodó. La sèquia fins a arribar a la colònia s'ha restaurat amb petits murs de ciment.

Observacions:
La part de dins la colònia està molt ben conservada, igual que alguns trams prop la resclosa de Vila-seca, però altres gairebé estan tapats per la vegetació. Hi ha una part que està tapada per la construcció d'un camí. Pedra a la colònia i ciment a la resta de la sèquia.

Dades històriques:
Aquest canal servia per regar els camps que estaven situats on actualment hi ha el camp de futbol. Aquesta part és la continuació de la sèquia que hi ha a la part dreta, que servia per regar les parcel·les que tenia cada propietari. La sèquia estava dins els terrenys de la finca Callís (parents d'Almeda de Vila-seca) i servia per regar els seus camps. Tenia un aforament de 0,2 m3/s i recollia l'aigua de la resclosa de Vila-seca. Una mica més amunt de la resclosa del Pelut hi ha la resclosa de can Blanc, i aquesta s'emportava tota l'aigua. L'aigua de la sèquia desembocava al canal i així tenien més aigua.

Cronologia:
S. XVII-XX

Accés:
Als entorns de la colònia Ymbern.

Usos : actual:
Cap. En desús

Usos : Inicial:
Portar aigua a diversos camps (des del s. XVII)

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Torelló 294-3-6. E.1:5000