Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Girona
Comarca:
Gironès
Descripció:

Situada al riu Ter, a uns 400 metres aigües avall del Pont Major. Des de la presa comença la sèquia i fins al molí de Campdorà. A pocs metres d'altura de l'aigua trobem una caseta on la comunitat de regants té els reguladors de l'aigua que ha d'entrar cap a la sèquia. D'aquesta resclosa, una part és del terme de Girona i l'altra de Sarrià de Ter. En la part de Sarrià de Ter hi ha comportes en desús (abandonades) i l’aigua també la dirigeixen cap a l'anomenat canal de Sant Jordi, del qual s'aprofita de l'aigua la central hidroelèctrica de Sant Julià de Ramis, i és un rec que rega tots els camps fins a arribar a Colomers (Sant Julià de Ramis, Medinyà, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls i Colomers).

Altres denominacions:
Resclosa de can Torres

Observacions:
Caldria un condicionament i neteja generals de la resclosa, que no té, però, deficiències importants.

Dades històriques:

El 21 de març de 1748 el reial patrimoni atorgava a Mateu Viñals la primera de les dues concessions per a l'aprofitament de les aigües del riu Ter que es troben a l'origen del regadiu de la sèquia vinyals, un canal que es va crear per moure els molins fariners de Campdorà i Bordils i per regar les terres dels termes municipals de Bordils, Celrà, Sant Joan de Mollet, Juià i Flaçà. Actualment, i des que l'any 1981 van adquirir-lo a José Viñals Gomes i Irene Gomes Barbosa, aquest aprofitament pertany a la comunitat de regants de la sèquia vinyals. La concessió de la derivació de la sèquia cap a la zona del pla de Mollet i Flaçà data de l'any 1932, i la concessió per a la derivació cap a Juià data, de l'any 1959. Als anys seixanta, des del costat esquerre, s'hi va fer sortir el rec de Sant Jordi, que duu aigua als regadius de Sant Julià de Ramis, Medinyà, Cervià, Sant Jordi Desvalls i Colomers i a la central de Sant Julià.

Cronologia:
1748 - s. XX

Accés:
S'hi pot accedir des d'un trencall a l'esquerra de la ctra. Girona-Palamós, entre la benzinera del Pont Major i el pont del tren, o bé des del carrer Major de Sarrià de Ter.

Propietat : nom:
Comunitat de regants de la sèquia Vinyals.

Propietat : adreça:
C/ Ample, 15. 17462 Bordils

Usos : actual:
Agafar aigua per a la sèquia Vinyals i el rec de Sant Jordi.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Manteniment

Cartografia:
ICC. Sarrià de Ter 296-1-8, E 1:5000