Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Campdevànol
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Resclosa en forma d'arc que té una altura d'uns 3 m i una llargada de 32 m, construïda amb formigó armat i recoberta amb pedres de riu. A la coberta, tal com passa amb altres rescloses, presenta unes bigues de ferro que tenen la missió d'evitar el seu desgast. Recull l'aigua que baixa pel riu i principalment la que surt del desguàs de la fàbrica Guarro Casas. El canal surt de l'estrep esquerre de la resclosa. La casa comporta, feta de totxo arrebossat, agafa l'aigua per dos bagants; de planta rectangular, no té teulada.

Observacions:
Per veure-la s'ha d'anar per la banda del riu del mas Rotllan. L'entorn és força dolent per culpa de l'olor de purins que emana de les granges que hi ha establertes dins la finca Rotllan. A les voreres del riu hi ha brossa i hi creix vegetació, amb el perill que això suposa quan hi hagi un fort aiguat. Riu amunt hi ha el pont que servia per transportar el ciment de la fàbrica de l'Illa a l'apartador de ferrocarril. A prop hi la semicolònia de l'Herand, on actualment hi ha establerta una fàbrica de l'empresa Guarro Casas. Riu avall hi ha la palanca de Rotllan i els estreps d'una antiga palanca.

Dades històriques:
Salvador Julià, fabricant i veí de Barcelona, després d'adquirir l'aprofitament a Lluís i Eusebi Baluis, va sol·licitar, l'any 1899, autorització per construir una nova resclosa de mampostería hidráulica que faria 3 m 50 cm. El Govern Civil, que va concedir el permís el 1900, va establir que la resclosa faria 38 m de llargada. L'aiguat de l'octubre del 1940 va malmetre la resclosa. No va ser fins a l'any 1943 que l'empresa Algodones Creixell, SA, establerta a Pernau, va demanar autorització per reconstruir la resclosa i la casa comporta, segons el projecte de l'enginyer Millet Maristany.

Cronologia:
1943

Accés:
Fàcil. A tocar de la semicolònia Herand, ctra. N-152, km 112,700.

Propietat : nom:
Tèxtil Viladecans, SA

Propietat : adreça:
Colònia Pernau. Campdevànol

Propietat : telèfon:
972 73 10 93

Usos : actual:
Agafar aigua per a l'aprofitament de Pernau.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Dolent

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Colònia Pernau 256-1-5. E 1:5000