Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La resclosa, construïda amb formigó armat i pedres de riu, en algun tram s'aixeca sobre roca natural. Té una llargada d'uns 22 m. La casa comporta té la teulada a un sol vessant

Observacions:
L'entorn per la banda dreta ofereix un bon aspecte perquè l'Ajuntament de Campdevànol, al qual pertany aquella riba, ha condicionat la zona fent-hi un passeig enjardinat. Des d'aquest passeig es té una vista òptima de la resclosa. No es pot dir el mateix de la vorera esquerra, que dóna a la carretera N-152, que està desendreçada. Un aspecte negatiu de l'entorn és que a prop hi passa una línia elèctrica. Riu avall, a mà esquerra, hi ha una casa abandonada, que podria haver tingut la missió de casa comporta. Riu amunt hi ha el pont Nou, que permet accedir al poble de Campdevànol. A l'altra banda de la ctra. N-152 passa el canal de la sèquia Molinar, un dels canals més vells de la comarca, que neix al Freser i deixa anar l'aigua al Ter.

Dades històriques:
La societat Noguera Padre e Hijo va sol·licitar, el 1890, autorització per captar 1200 l/s per mitjà d'una resclosa de fusta de 90 cm d'alçada. El Govern Civil va donar permís el setembre del 1892 i el ratificar el juny del 1895. L'aiguat del 1940 la va malmetre, cosa que va obligar a refer-la. Hilaturas Noguera, SA va demanar, l'any 1944, la legalització per prescripció del salt. L'actual resclosa recull aigua per a dues turbines.

Cronologia:
1892-1893 / anys quaranta

Accés:
Fàcil. Prop del pont Nou de Campdevànol, aigües avall. Hi ha un caminet que hi duu des del pont.

Propietat : nom:
Hilaturas Noguera, SA

Propietat : adreça:
Ctra. de Ribes, 325. Ripoll

Propietat : telèfon:
972 70 00 72

Usos : actual:
Agafar aigua per a la fàbrica Noguera.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Campdevànol 256-1-6. E 1:5000