Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Sant Joan de les Abadesses
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Resclosa feta de formigó, d'uns tres metres d'altura, amb la base escalonada. Cal assenyalar que a la base, riu avall, hi ha restes de la primitiva resclosa. El canal surt al vessant esquerre i transcorre per sota terra. La casa comporta té una coberta a dos vents feta de teula àrab; davant mateix hi ha un bagant hidràulic amb la inscripció: Construcciones Hidráulicas e Industriales B. Thomas Sala (Barcelona).

Observacions:
L'entorn està dominat per cingles, penyes i vegetació típica del solell. A més a més, hi ha una planta de tractament d'àrids i una granja. Riu amunt hi ha el pont del Reixac, que possibilita l'accés a cases de pagès, al mas Reixac, dedicada al turisme rural, i a la central hidroelèctrica de can Benet o de la Forcarà. Si anem riu avall no trobarem cap element patrimonial fins a arribar a la colònia Llaudet.

Dades històriques:
Josep Icart, el 1895, va demanar autorització per aprofitar 2.000 l/s amb un salt de 13,43 m. La resclosa tindria 7,80 m d'altura i el canal una llargada de 708 m. El permís li va ser concedit el desembre del 1896. El 1901 Tomàs Alexandre, concessionari de l'aprofitament, va demanar modificar la resclosa i el canal, permís que va obtenir l'octubre del 1902. Alexandre, aleshores, va llogar l'aprofitament a Josep M. Llaudet. L'aiguat del 1940 va malmetre la resclosa, que es va refer a la dècada dels anys quaranta.

Cronologia:
Anys quaranta del s. XX

Accés:
Fàcil. Trencall a l'esquerra de la C-26 en direcció a Sant Joan de les Abadesses, km 205,500. A prop del pont del Reixac.

Propietat : nom:
Hilaturas Llaudet, SA

Propietat : adreça:
Colònia Llaudet. Ctra. C-26, s/n.

Propietat : telèfon:
972 72 00 50

Usos : actual:
Agafar aigua per al salt de la fàbrica tèxtil Llaudet.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Can Barrera 256-5-5. E 1:5000