Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Està construïda sobre roca natural i feta amb pedres de riu i ciment pòrtland a la part superior. La resclosa agafa l'aigua del riu i la que surt del desguàs del canal d'Hilaturas Noguera. A la banda dreta hi ha uns murs fets de blocs de pedra col·locats com a protecció dels marges. La casa comporta, que agafa l'aigua per tres bagants, té sis finestres rectangulars a la façana sud. És de planta quadrada i té la teulada d'uralita.

Altres denominacions:
Resclosa Rocafiguera o FAHIALSA

Observacions:
Per la banda dreta predominen els camps, la via fèrria Ripoll-Puigcerdà i diversos camins de terra que permeten fer caminades. Per aquesta banda del riu és molt difícil fotografiar-la, a causa de la presència de molta vegetació riberenca. Riu amunt queda la fàbrica Noguera. Si bé per sobre de la carretera N-152 transcorre la Sèquia Molinar, la presència d'un intens trànsit rodat dificulta la mobilitat.

Dades històriques:
Ramon Jordana, veí de Barcelona, va demanar autorització, el 1871, per aprofitar aigües del riu per a una fàbrica de filats i teixits de cotó. El Govern Civil va aprovar l'aprofitament el 1872. Com que no va acabar les obres en el termini establert, li va caducar la concessió, l'any 1887. Aquest mateix any va tornar a demanar l'aprofitament. El Govern Civil, el desembre del 1888, va autoritzar la captació de 1.200 l/s construint una resclosa d'1,322 m d'altura, que estará formada por un tablestacado defendido por un muro de fábrica de mampostería hidráulica, de forma circular.

Cronologia:
1888-1889

Accés:
Fàcil. Al costat de la ctra. N-152, km 108,300. Cal baixar fins a la resclosa a peu.

Propietat : nom:
Comforsa

Propietat : adreça:
C/ Muntaner, 200, entresòl. 08036 Barcelona

Propietat : telèfon:
93 241 72 75

Usos : actual:
Agafar aigua per a la fàbrica Comforsa-3.

Usos : Inicial:
Agafar aigua per a la fàbrica Jordana.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Ordina 256-1-7. E 1:5000