Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Campdevànol
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La resclosa, la banda dreta de la qual s'aixeca sobre roca natural, està construïda amb formigó armat i recoberta amb pedres de riu. Té una llargada d'uns 25 m i una altura d'uns 3 m i recull l'aigua del riu Freser i la que surt pel desguàs de la central establerta a la Cabreta. La casa comporta, que agafa l'aigua per tres bagants, és de planta quadrada 8 x 8 m, està formada de planta baixa i primer pis i té la coberta de teula àrab a quatre vents. A la planta baixa dominen les obertures rectangulars i al primer pis són semicirculars. A la coberta hi ha dues xemeneies en forma cònica.

Observacions:
La casa comporta presenta un estat de conservació força dolent, amb la porta tapiada, finestres obertes i esquerdes a les parets. Els voltants estan molt deixats i desmanegats, amb la presència de plàstics; també hi ha moltes bardisses. L'accés a la resclosa és molt difícil, ja que s'ha de fer per sobre de la paret del canal o bé per la via del tren des del mas Rotllan. Riu amunt hi ha el pont de la Cabreta, el salt del Carbur i els testimonis patrimonials de l'explotació de Carbur. Per la banda dreta passa la línia de tren Ripoll-Puigcerdà i hi ha una caseta de manteniment de la línia, mig aterrada. Riu avall hi ha la fàbrica Guarro Casas.

Dades històriques:
Eugeni Herand, veí de Ripoll, va demanar, l'any 1891, poder aprofitar 2.000 l/s per crear força per a una fàbrica de ciment. La resclosa, que faria 3,60 m d'amplada a la base, 1,50 m a la part superior i 3,75 m d'altura, estaria feta de pilotes y mampostería hidráulica. El Govern Civil va autoritzar l'aprofitament el juny del 1892. No obstant això, el 1896 va demanar dividir el salt en dos, cosa que se li va concedir el 1897.

Cronologia:
1897 - anys quaranta

Accés:
Tot i trobar-se a prop del pont de la Cabreta, aigües avall del Freser, al km 113 de la ctra. N-152, l'accés a la resclosa és difícil.

Propietat : nom:
Guarro Casas, SA

Propietat : adreça:
Can Guarro. Gelida

Propietat : telèfon:
93 776 76 76

Usos : actual:
Recollir aigua per a la fàbrica Herand

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Dolent

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Colònia Pernau 256-1-5. E 1:5000