Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Sant Joan de les Abadesses
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La construcció és a base de formigó armat recobert amb pedres de riu. Recull l'aigua que baixa pel riu, i principalment, la que prové del desguàs del salt que hi ha a la fàbrica Llaudet. Té una llargada de 70 m i una altura de 9 m sobre la llera del riu. Es va bastir 40 m aigües avall d'on es trobava l'antiga resclosa. Com a fet curiós, cal destacar que al mig presenta una peculiar càmera de descàrrega que mai no va arribar a funcionar. El canal surt del vessant esquerre de la resclosa. La casa comporta, que té la coberta plana feta de formigó i sense teules, agafa l'aigua per tres bagants.

Observacions:
Riu amunt queda la palanca de la Batllia i la colònia Llaudet. Un element que cal tenir en compte és l'escala de pedra amb baranes de pedres de riu unides amb ciment, situada al costat d'un camp, que, fent ziga-ziga i després de baixar per 90 esglaons, porta fins a la casa comporta. Atesa la categoria de l'escala, podria ser atribuïda a l'arquitecte Duran i Reynals, que va realitzar altres obres per a Jaume Espona. L'entorn presenta rouredes, camps i una planta de tractament d'àrids, en desús, però encara hi ha la infraestructura.

Dades històriques:
Josep Espona, Miquel Blanch i Josep Bassols, propietaris de l'aprofitament del molí Gran, van demanar el 1895 l'autorització per reformar-lo. El Govern Civil dóna permís el 1897 per captar 2.500 l/s i construir una resclosa 1.760 m aigües amunt del molí. El 1900 es va demanar reformar l'altura de la resclosa, i l'amplada i el pendent del canal. El Govern Civil ho va autoritzar el 1901. L'aiguat de l'octubre del 1940 va malmetre la resclosa, cosa que va obligar a refer-la. Jaume Espona, l'agost del 1941, va demanar autorització per refer-la. Davant de l'actual resclosa romanen restes de la primitiva.

Cronologia:
1941-1942

Accés:
Darrere la colònia Llaudet, en un camí que baixa cap al riu des de la carretera davant del bar Ca l'Olivet, aigües avall i a prop del gual de la Batllia.

Propietat : nom:
Téxtil Abadesas, SAL

Propietat : adreça:
Pont Vell, s/n. Sant Joan de les Abadesses

Propietat : telèfon:
972 72 00 00

Usos : actual:
Agafar aigua per a la fàbrica Espona

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Sant Joan de les Abadesses 256-4-5. E 1:5000