Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Masies de Roda
Comarca:
Osona
Descripció:

Resclosa de 100 m de llarg per 2-3 m d'altura, amb tres comportes centrals i tres comportes laterals d'entrada a les turbines al costat esquerre. En aquest mateix costat esquerre hi ha un edifici de teula romana, amb turbines i generador a l'interior. Al costat dret hi ha un sobreeixidor. Les comportes centrals són de ferro i maons amb contrapesos de formigó aguantats tots dos per cadenes. El conjunt s' acciona amb volants dentats. Es veuen oxidats. Hi ha una passarel·la des del costat dret que arriba fins a la 2a comporta. Les tres comportes d'entrada fan 2,5 m de llarg i són accionades per volants i engranatges. Les contraportes i contrapesos són de ciment i s'aguanten amb cadenes.

Observacions:
Aparent bon estat de conservació, excepte els voltants de l'edifici, que s'esllavissa, i estan deixats. Al costat dret hi ha una sorrera.

Dades històriques:
Es va construir al segle XIX per desviar aigua per a les turbines de la fàbrica dels Molins. Després de l'aiguat del quaranta va passar a mans de La Blava. Va deixar de tenir utilitat quan es va construir el pantà de Sau, el 1964.

Cronologia:
S. XIX

Accés:
Trencall a l'esquerra de la ctra. Roda-Vic, a la sortida del nucli de Roda. És allà on el camí arriba a les proximitats del riu, en un corriol que baixa.

Propietat : nom:
Colomer Munmany, SA

Propietat : adreça:
C/ Sant Francesc, 1. Vic

Usos : actual:
Cap. En desús (des del 1964).

Usos : Inicial:
Agafar aigua per a la fàbrica dels Molins (s. XIX-1940).

Usos : Altres:
Agafar aigua per a la central dels Molins (1940-1964).

Estat de conservació : edifici : coberta:
Dolent

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. La Creu de Codines 332-4-2. E.1:5000