Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La resclosa, orientada cap a la direcció nord-sud, té una altura d'uns 2 m i una llargada de 40 m. S'aixeca sobre roca natural. El canal surt del vessant esquerre del riu. La casa comporta presenta cinc obertures, una de les quals d'una grandària superior, i té la teulada de rajola vermella.

Altres denominacions:
Resclosa de Sant Quintí

Observacions:
Per la banda est passa el camí ral que duia de Ripoll al veïnat de Llaers, on hi ha alguns horts i barraques il·legals. Per aquesta mateixa banda passa la línia de ferrocarril. L'entorn presenta algunes deixalles. Unes escales, encara visibles, permetien accedir-hi des del camí ral. Es té una bona vista de la resclosa des de la ctra. C-17. De la banda per on passa la carretera destaquen les restes de l'ermita del Remei de Baix, el mas el Castellot, els habitatges dels obrers de la colònia i la central hidroelèctrica Vaquer.

Dades històriques:
Bonaventura Grases Hernández, de Barcelona, el 1893 va demanar permís per aprofitar 4.000 l/s. Problemes d'herència del mas Roig van endarrerir l'adjudicació fins al 1895. El fet de voler fer la resclosa d'obra, en comptes de fusta, i problemes amb un aprofitament demanat per Francesc Vila van endarrerir-ne la concessió definitiva fins al 1904. El 1908 va demanar reformar la concessió, agafant 6.000 l/s, i fent un canal de 800 m de llarg.

Cronologia:
1904-1909

Accés:
Fàcil. A prop i aigües avall del paratge de Sant Quintí, ctra. C-17, km 92.

Propietat : nom:
Fil Genesis, SA

Propietat : adreça:
Ctra. Barcelona, s/n. Ripoll

Propietat : telèfon:
972 70 01 16

Usos : actual:
Agafar aigua per a la fàbrica del Roig

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Colònia Santa Maria 256-2-8. E 1:5000