Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La resclosa, en forma d'arc, deu fer de llargada uns 80 m i d'altura deu fer uns 3,5 m. Feta de formigó armat i pedres de riu, presenta com a mínim dues fases de construcció.

Observacions:
Per la banda dreta, a tocar de la resclosa, hi ha el passeig Ragull i l'accés al parc temàtic, amb vegetació típica dels Pirineus. Per la banda esquerra hi ha un passeig que duu a l'estació nova i al pont de Calatrava. Riu amunt hi ha el pont del ferrocarril transpirinenc i dos ponts al Ter i dos ponts al Freser.

Dades històriques:
És l'única resclosa que aprofita les aigües dels rius Ter i Freser. La concessió d'un aprofitament a Eudald Dou, l'any 1821, fa creure en l'existència d'un molí. L'actual concessió data del novembre del 1862 i octubre del 1863. L'aprofitament va ser inscrit al Llibre registre general d'aigües públiques, amb el número 2.577, a nom de Forcada, Vidal y Compañía. El primer establiment industrial documentat en aquest paratge és la societat Maties, Fusté y Cía., l'any 1874. La resclosa estava feta amb taulons de roure i als anys quaranta-cinquanta es van anar substituint per obra.

Accés:
Fàcil. Al nucli urbà, a la confluència del Ter i del Freser

Propietat : nom:
La Preparación Téxtil, SA

Propietat : adreça:
Ctra. de Barcelona, 3. 17500 Ripoll

Propietat : telèfon:
972 70 05 00

Usos : actual:
Agafar aigua per a la fàbrica del Pla.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Ripoll 256-2-7. E 1:5000