Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Ribes de Freser
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La resclosa està construïda amb formigó armat recobert amb pedres de riu. D'una llargada d'uns 10 m i una altura de vora 2,5 m, s'aixeca parcialment sobre roca natural. Recull l'aigua del riu Freser i la que surt del desguàs del salt establert a l'interior de la fàbrica de pasta de paper. La casa comporta, descoberta, agafa l'aigua per una única obertura.

Observacions:
Com a elements negatius de l'entorn cal destacar l'existència d'un taller mecànic de reparació de vehicles, amb presència d'algunes deixalles, i la construcció d'un mur de formigó armat a la banda dreta de la resclosa, que es va aixecar com a protecció del riu però va malmetre part de la resclosa. Al curs del riu hi ha força penya o roca natural.

Dades històriques:
Joan Bardolet, veí de Ripoll i propietari del molí, va demanar autorització per ampliar el salt d'aigua l'any 1900. El Govern Civil va donar el permís el juny del 1901. L'obra es faria segons el projecte de l'enginyer Francesc Molins. La resclosa estaria situada uns quinze metres aigües avall del desguàs de la fàbrica de paper, propietat de la vídua de Bonshoms. El cabal que s'aprofitaria seria de 2.000 l/s.

Accés:
Fàcil. Sota l'edifici de l'escorxador de Ribes, a la sortida del nucli en direcció a Ripoll, un cop passat el pont del cremallera.

Propietat : nom:
Paperera del Freser

Propietat : adreça:
Plaça del Mercat, 6. Ribes de Freser

Propietat : telèfon:
972 72 70 04

Usos : actual:
Recollir aigua per a la central del molí d'en Gorra

Usos : Inicial:
Recollir aigua per al molí d'en Gorra

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Dolent

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Ribes de Freser 256-1-2. E 1:5000