Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Ribes de Freser
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La resclosa, amb una llargada d'uns 22 m i una altura de 2,50 m, agafa l'aigua que surt del desguàs de la central de Parramon, que va directa a la casa comporta de la resclosa. La casa comporta, amb una llargada d'uns 5 m, recull l'aigua per una sola entrada, té la coberta de teula àrab a un sol vessant. El canal surt a la banda dreta.

Altres denominacions:
Resclosa de Parramon

Observacions:
A l'altura de les coves de Ribes surt un camí de terra, que, després de passar per la central de Parramon, permet arribar a la resclosa. També es pot veure des de la vora esquerra, on hi ha la carretera N-152. Les voreres estan deixades, amb la presència de moltes bardisses i argelagues, que hi dificulten el trànsit. Riu amunt hi ha el paratge Parramon, on hi ha una central hidroelèctrica, una capella, un edifici que servia d'habitatges i una palanca. Prop de la carretera, amagat enmig de la vegetació, s'hi veu un forn, possiblement vinculat amb la fabricació de carbur. Riu avall hi ha un pont de dues arcades, pel qual passa el ferrocarril, i el pont de la Cabreta.

Dades històriques:
Eudald Morell i Tenas, veí de Campdevànol i concessionari d'un aprofitament atorgat l'any 1896, va demanar el 1905 permís per captar més aigua, 3.000 l/s. L'autorització es va aprovar el novembre del 1906. Les obres van comportar canvis en la llargada i amplada del canal. L'aiguat del 1940 la va malmetre i va caldre refer-la.

Cronologia:
1a meitat del s. XX

Accés:
Riu avall del paratge de Parramon. Cal seguir un camí a la dreta del riu.

Propietat : nom:
Paperera del Freser

Propietat : adreça:
Plaça del Mercat, 6. Ribes de Freser

Propietat : telèfon:
972 72 70 04

Usos : actual:
Agafar aigua per a la central del Carbur

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Esteguelella 256-1-4. E 1:5000