Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Resclosa de forma corba feta amb pedra de riu, ciment i formigó, que presenta moltes escletxes que faciliten el pas de l'aigua. S'hi veuen diverses èpoques de construcció a causa de l'acció de l'aigua en riuades. La part superior, que presenta elements fèrrics, i la banda que dóna a can Nerol es deuria refer amb l'aiguat del 1940. El canal de l'Almoina s'inicia a la banda esquerra del riu.

Altres denominacions:
Resclosa del Sant

Observacions:
Es veuen moltes pedres que, a causa de l'acció de l'aigua, estan molt polides i desgastades. Si la banda del passeig està agençada, no passa el mateix amb la que dóna a la carretera, on domina la vegetació i és molt difícil accedir a la casa comporta. El nom del Sant el rep per la proximitat de la font del Sant, que és a prop de la ctra. N-152. Riu amunt, a uns 50 m, hi ha la palanca d'Ordina. Riu avall ens quedaria el pont de la variant de la ctra. N-152.

Dades històriques:
Al llarg de la història s'ha aprofitat aigua del Freser per a usos industrials: el molí fariner de cal Guixo, una serradora, una fàbrica de filats i teixits i la farga Palau, que va tancar el 1974. Tots aquests establiments estan inactius i molts han desaparegut. El nom d'Almoina està estretament vinculat amb el monjo almoiner del monestir de Santa Maria de Ripoll.

Accés:
Fàcil. Al passeig d'Ordina, a la banda dreta del Freser i a l'extrem nord-est del nucli urbà, a prop i aigües avall de la palanca d'Ordina.

Propietat : nom:
Ajuntament de Ripoll

Propietat : adreça:
Plaça de l'Ajuntament, 3. 17500 Ripoll

Propietat : telèfon:
972 71 41 42

Usos : actual:
Cap. Integrada al paisatge.

Usos : Inicial:
Recollir aigua per a usos industrials.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Dolent

Estat de conservació : edifici : estructura:
Dolent

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Ordina 256-1-7. E 1:5000