Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Sant Vicenç de Torelló
Comarca:
Osona
Descripció:

La resclosa, de ciment i còdols, té forma de 4 posat de costat, i tot el mur deu fer uns 100 m de llargada. Perpendicularment a la resclosa i a l'altra banda del canal s'aixeca un mur que s'allarga a terra ferma. En alguns punts la presa té més alçada. Aquesta, en la part principal, és una mica corba. No hi ha casa comporta, desapareguda amb l'aiguat del 1940, i l'aigua es recull mitjançant tres grans bagants de més de 2 metres cadascun. El canal surt a l'esquerra de la resclosa.

Observacions:
En algunes parts el ciment està trencat i es veuen els còdols de sota. L'entorn, entre les colònies de Borgonyà i de Vila-seca, és força bo.

Dades històriques:
El 13-10-1863 es va promulgar una reial ordre a favor de Josep Callís i Puigrubí per a la utilització de 2 salts d'aigua, un dels quals situat al terme de Sant Vicenç de Torelló. Aquesta concessió va ser ratificada el 1873 mitjançant l'escriptura d'establiment atorgada pel notari de Torelló Francesc Giró i Torra. Josep Callís i Puigrubí va cedir el dret d'ambdós aprofitaments a Ferran Almeda, Francesc J. Sindreu, Rafael Puget i Pere Almeda, els quals, per a la utilització de la força industrial, van construir 2 fàbriques el cabal de les quals es repartia proporcionalment al 50%. El canal i la resclosa eren d'un petit molí.

Cronologia:
1863

Accés:
Fàcil. Al costat de la ctra. BV-5626, km 1, sortint de Borgonyà en direcció a Torelló.

Propietat : nom:
Almeda, Alemany y Cia., SA

Propietat : adreça:
Colònia Vila-seca

Propietat : telèfon:
93 859 00 42

Usos : actual:
Agafar aigua per a la fàbrica de Vila-seca

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Borgonyà 294-3-5. E.1:5000