Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Sant Joan de les Abadesses
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La resclosa fa 10 m d'altura per uns 80-85 m d'amplada. La comporta fa 6 m d'altura i 4 m d'amplada. A la paret interior de la resclosa hi un mesurador de l'altura de l'aigua.

Altres denominacions:
Resclosa del Tennis

Observacions:
El nom popular de resclosa del Tennis el té perquè a tocar hi ha les instal·lacions de l'Agrupació Esportiva del Ripollès, on preferentment es practica l'esport del tennis. Si anéssim riu avall ens trobaríem el pont de Ferro o de Ribamala, avui integrat a la Ruta del Ferro. Amb la construcció de la resclosa es va crear el mal anomenat pantà de cal Gat, que és l'hàbitat aquàtic més important de la comarca. Aquest paratge natural, que en el moment de fer la primera fitxa, l'any 1999, era un niu de brutícia i de restes vegetals (troncs, brossa...), estava retingut a la vora de la resclosa. Ara és un paratge natural net i protegit, gestionat per la Fundació Natura i el Consorci Alba-Ter, en el qual s'ha condicionat un itinerari de natura lligat, a més, a la Ruta del Ferro. Hi ha un punt de control hidrològic de la Generalitat.

Dades històriques:
Per construir la resclosa es va recórrer a una brigada d'ases, els quals duien la grava del riu fins a l'obra. El ciment ràpid provenia d'Ogassa i el ciment pòrtland era de la Pobla de Lillet o de Montcada. El 1950 l'empresa SA Pich Aguilera sol·licita autorització per instal·lar una línia elèctrica, perllongació de la línia d'unió dels salts de cal Gat i Serradal, a les proximitats de Ripoll.

Cronologia:
1945

Accés:
Fàcil. Trencall a l'esquerra de la ctra. C-26 en direcció a Ripoll, km 197,800, prop de les instal·lacions de l'Agrupació Esportiva del Ripollès

Propietat : nom:
Inmobiliarias, Contratas y Arriendos, SA

Propietat : adreça:
Passeig de Gràcia, 26, 2n. Barcelona

Propietat : telèfon:
93 317 68 70

Usos : actual:
Agafar aigua per a la central del Serradal

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Espai inclòs en la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. La colònia Jordana 256-3-6. E 1:5000