Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La resclosa, feta de formigó armat, s'aixeca sobre roca natural. La resclosa, que té una altura d'uns 3 m, agafa l'aigua del riu i la que surt del desguàs del salt establert a la fàbrica tèxtil d'Agafallops. La casa comporta, de planta rectangular i construïda amb pedra de riu carejada, agafa l'aigua per mitjà de quatre obertures. La teulada a un sol vessant està feta amb rajoles.

Observacions:
A la banda esquerra de la resclosa dominen els camps de conreu i, per sobre, la línia fèrria. A tocar hi ha els habitatges de la semicolònia Agafallops, també anomenada Botey. Per la banda dreta hi ha camps, un supermercat, i més lluny queda la ctra. C-17. Si bé presenta un bon estat de conservació, la resclosa presenta alguna fuita en algun punt, i hi ha alguna deixalla.

Dades històriques:
Salvador Vaquer, veí de Ripoll, va sol·licitar, l'any 1900, canviar la resclosa de fusta per una d'obra, així com pujar-ne l'altura. L'obra responia a la idea de substituir els rodets botaperxes i un batà per a dues turbines. El Govern Civil, el juliol del 1902, va autoritzar l'obra i poder aprofitar 5.000 l/s. El mateix Vaquer, el 1904, va sol·licitar reformar la resclosa construint un tram recte de 12 m a l'estrep esquerre. L'aiguat del 1940 es va endur la casa comporta i va malmetre la resclosa.

Cronologia:
1904-1905 / anys quaranta

Accés:
Fàcil. Darrere el càmping La Solana del Ter, ctra. C-17, km 92,900.

Propietat : nom:
Elèctrica Vaquer, SA

Propietat : adreça:
C/ Macià Bonaplata, 1. 17500 Ripoll

Propietat : telèfon:
972 70 03 42

Usos : actual:
Agafar aigua per a la central de Sant Quintí.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Colònia Santa Maria 256-2-8. E 1:5000