Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Sant Jordi Desvalls
Comarca:
Gironès
Descripció:

Es tracta d'un mur de contenció, d'uns 200 m de llargada i un desnivell de més de 3 m, construït per evitar que amb el creixement del riu l'aigua es desbordi cap a Sant Jordi Desvalls. Aquesta construcció es troba sobre el llit d'un nou curs que el Ter va formar. Havent-se construït la resclosa d'en Vinyals, uns centenars de metres riu avall, unes fortes riuades van fer desbordar el riu, que va adoptar aquest tram com a nou curs paral·lel, i actualment es manté amb aigua bona part de l'any.

Altres denominacions:
Resclosa Nova

Observacions:
El mur de contenció, construït amb formigó, es conserva en bon estat. La presència d'aigua durant molts mesos l'any fa que es conservi part de vegetació de ribera a l'entorn més immediat, que forma com una mena d'illa entre el Ter i aquest petit curs paral·lel. A l'entorn proper trobem una gran explotació de gredes, en ple rendiment.

Dades històriques:
Amb la construcció de la resclosa s'acumulava l'aigua suficient per assegurar el funcionament del molí. El problema va venir quan, amb una crescuda del riu Ter, la resclosa va provocar que aquest es desbordés un km riu amunt. A partir d'aquest moment, apareix un doble curs del riu en aquest tram de Sant Jordi Desvalls. La solució va ser la construcció d'un nou mur de contenció sobre el nou llit per evitar les possibles inundacions. Amb tot, però, aquest curs paral·lel del riu es conserva, tot i que en els períodes més secs gairebé sense aigua.

Cronologia:
Segle XX

Accés:
Cal seguir un camí que ressegueix el riu per la riba esquerra des del passallís de Sobrànigues, travessar-lo pel passallís de l'Illa i seguir per l'altra riba fins a assolir la resclosa.

Propietat : nom:
Agència Catalana de l'Aigua

Usos : actual:
Desviar l'aigua cap a la resclosa Vella (o d'en Vinyals)

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : estructura:
Dolent

Estat de conservació : edifici : humitats:
Dolent

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Sant Joan de Mollet 296-4-6, E 1:5000