Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Sant Joan de les Abadesses
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La resclosa té 42 m de llargada i 7,40 m d'altura i queda a un nivell més inferior de la carretera. Per mitjà de dues comportes que hi ha a la casa comporta, l'aigua accedeix de la resclosa al canal. Al començament del canal hi ha la comporta de descàrrega, que serveix per treure sediments acumulats a la resclosa. La casa comporta disposa de plaques solars que fan anar les bateries, que fan funcionar les tres comportes. La resclosa, pel fet d'estar construïda en diverses èpoques, presenta diversos tipus de materials: pedra de riu, pedra natural, ciment i formigó armat.

Observacions:
L'accés a la casa comporta és molt difícil, ja que es fa caminant per sobre del mur del canal; alhora, fer fotografies nítides és molt dificultós per la presència d'una vegetació exuberant a les rodalies. Hi ha camps de conreu per la banda que dóna a la ctra. C-151. L'element patrimonial més proper és el pont de Perella (1915).

Dades històriques:
El Govern Civil va donar permís a Ramon Benet per fer l'aprofitament a la Forcarà el 1902. Sobre la porta d'accés a la casa comporta hi ha gravades les inicials RB (Ramon Benet) i la data 1903. La resclosa projectada inicialment no es va arribar a realitzar i l'agost del 1904 el Govern Civil va autoritzar la construcció. L'aiguat de l'octubre del 1940 es va endur la part esquerra de la resclosa, la qual es va refer l'any 1942. Els anys 1963 i 1964 es va reparar.

Cronologia:
1904/1942/1963-1964

Accés:
Difícil. Trencall a l'esquerra de la carretera Sant Joan de les Abadesses - Sant Pau de Segúries (C-38), al km 1,5, al costat de Can Repunxó.

Propietat : nom:
RELSA

Propietat : adreça:
Passeig de Gràcia, 188, pral. 2a. Barcelona

Propietat : telèfon:
93 404 11 80

Usos : actual:
Agafar aigua per a la central de can Benet

Usos : Inicial:
Agafar aigua per a la primitiva central de can Benet

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Dolent

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Parella 256-5-4. E 1:5000