Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Les Llosses
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La resclosa, construïda en direcció est-oest, té una altura d'uns 3 m. Està feta amb formigó i s'aixeca sobre la roca natural. Per la banda exterior presenta tres contraforts. La casa comporta, de planta rectangular, té la coberta plana feta amb pòrtland. El canal, que surt al vessant dret del riu, recorre poca distància fins a arribar a la casa reixa, que es troba darrere la casa comporta, abans que l'aigua travessi la penya vers les turbines de la fàbrica.

Observacions:
Les voreres del riu estan plenes de brossa que baixa pel riu, així com la que recull la casa pinta o la reixa, que va quedant apilonada a la vorera.

Dades històriques:
Samuel Hirt, veí de Barcelona i propietari de l'aprofitament de la Farga Vella, va demanar, el 1896, legalitzar unes obres de millora que havia realitzat en l'aprofitament que fins aleshores era per a un molí fariner. Les obres, fetes segons el projecte de l'enginyer Eduardo Perxes, van ser aprovades el 1901. Es va aprovar aprofitar 5.000 l/s, amb un salt de 14,45 m, i una resclosa, feta de maçoneria, de 48,20 m de llargada i una altura d'1,50 m. L'aiguat del 1940 va malmetre la resclosa, que es va haver de refer.

Cronologia:
1895-1896 / anys quaranta

Accés:
Situada al nord del nucli de la Farga, després del pont del tren. S'hi accedeix per un portal metàl·lic que queda a mà esquerra, poc abans d'arribar a la Farga, venint de Ripoll. L'accés és difícil perquè el portal sol estar tancat.

Propietat : nom:
Edmundo Bebié, SA

Propietat : adreça:
Av. Diagonal, 655. Barcelona

Propietat : telèfon:
93 852 92 00

Usos : actual:
Recollir aigua per a la central de la fàbrica.

Usos : Inicial:
Recollir aigua per a la central de la fàbrica.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Dolent

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Portal d'accés tancat.

Altres inventaris:
IAPH

Cartografia:
ICC. La Farga de Bebié 294-2-2