Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Camprodon
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La resclosa, de forma de trapezi, amb la part superior més ampla que la inferior, aprofita roca natural com a estreps laterals. L'altura està al voltant dels 4,5 m i la llargada és d'uns 10 m. L'aigua entra al canal per mitjà de les tres comportes que té la casa comporta. Aquesta té la coberta en forma corba i quatre boles de ciment a les quatre cantonades. A la teulada hi creix vegetació.

Altres denominacions:
Resclosa de les Rocasses

Observacions:
Agafa l'aigua del riu, però majoritàriament aprofita la que surt del desguàs de la central de les Rocasses, propietat de la Cooperativa del Fluid Elèctric de Camprodon. S'accedeix a la resclosa per un camí de terra que s'agafa a l'esquerra del pont de les Rocasses, venint de Sant Pau. Si bé té un bon estat de conservació, presenta alguna petita obertura per on baixa l'aigua. El paratge està força deixat i brut. Net seria atractiu per la peculiaritat de l'existència de grans roques. El mateix camí, que ens porta a la resclosa i a l'inici del canal, condueix a l'aprofitament de les Rocasses, propietat de la Cooperativa de Camprodon. Per sobre hi ha un edifici, abandonat, que havia servit de granja. Al vessant esquerre del riu ens queden la ctra. C-38 i la benzinera.

Dades històriques:
Els precedents d'aquest aprofitament es remunten a finals del segle XIX. Joan Matabosch, gerent de la societat Matabosch e Hijos y Solé, va sol·licitar, el 1892, autorització per captar 2.000 l/s per ampliar la fàbrica de filats i teixits de cotó de Matabosch. Es construiria una resclosa d'1,5 m d'altura al paratge de les Rocasses. Les obres del canal transcorrerien pels municipis de Camprodon i Freixenet. Als anys vint la societat Estabanell i Pahissa va iniciar els tràmits per construir l'actual aprofitament.

Cronologia:
S. XIX, anys vint

Accés:
Fàcil. Trencall a la dreta de la ctra. Camprodon - Sant Pau de Segúries, passat el pont de les Rocasses i abans d'arribar a la central de les Rocasses.

Propietat : nom:
Estabanell y Pahissa, SA

Propietat : adreça:
C/ del Rec, 28. 08400 Granollers

Propietat : telèfon:
93 879 42 25

Usos : actual:
Agafar aigua per a la central de la Farga

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Dolent

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Camprodon 256-6-2. E 1:5000