Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La resclosa, feta de pedres de riu recobertes amb formigó, s'aixeca sobre roca natural. Fa uns 2 m d'altura i una llargada de 40-50 m. En alguns trams presenta petites obertures que deixen passar l'aigua. La casa comporta està destapada i el canal surt del vessant esquerre del riu.

Observacions:
S'hi pot accedir des d'un camí paral·lel a la ctra. C-17 que surt de la depuradora, o bé des del camí ral que passa darrere la colònia Santa Maria. A les voreres s'acumulen deixalles inorgàniques portades per l'aigua. Riu amunt hi ha la colònia Santa Maria. Pel costat esquerre passa el camí ral, element poc conegut i que caldria recuperar. Per la banda dreta hi ha la ctra. C-17, que queda a uns 25 m, la canalització que duu l'aigua a la depuradora i la casa de Vilardenó, amb una curiosa torre quadrada.

Dades històriques:
L'empresa Sociedad Anónima de Peinaje e Hilatura de Lana (SAPHIL) l'any 1932 va començar les obres de l'aprofitament hidràulic de la Corba. Pot derivar 6. 000 l/s per un salt d'uns 10 m. La característica de l'aprofitament és que el canal, d'uns 350 m, passa majoritàriament per sota terra.

Cronologia:
1932-1934 / anys quaranta

Accés:
A prop i riu avall de la colònia Santa Maria. El millor accés és des del camí ral de Llaers, paral·lel al riu per la banda esquerra, entre la colònia i el mas de la Corba.

Propietat : nom:
Fil Genesis, SA

Propietat : adreça:
Ctra. Barcelona, s/n. Ripoll

Propietat : telèfon:
972 70 01 16

Usos : actual:
Agafar aigua per a la central de la Corba

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Colònia Santa Maria 256-2-8. E 1:5000