Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Resclosa que té uns 30 m d'amplada i uns 3 m d'altura. Està inclinada amb un angle de 30 graus i té una orientació sud-nord-oest. A la banda esquerra la resclosa s'aixeca sobre roca natural. La casa comporta, descoberta, agafa l'aigua que va al canal per dues obertures.

Observacions:
S'accedeix a la resclosa per un camí que surt de la central i passa davant de l'habitatge del centraler. Les voreres estan una mica descuidades, però la presència de dos arbres força vells i el fet que el canal passi per sota dels habitatges són elements que cal considerar. A més dels immobles que integren el conjunt de l'Aliguer, altres elements patrimonials pròxims són les restes del molí de l'Aliguer, el conjunt de l'Escala, riu amunt, i el conjunt de la Cúbia, riu avall. Des de la ctra. N-152 es veu el conjunt de l'Aliguer, el qual queda per sota de l'antic traçat de la carretera.

Dades històriques:
El 29 de desembre de 1930 es va autoritzar a Joan i Josep Botey Riera permís per fer un aprofitament hidràulic a l'Aliguer, dins el municipi de la Parròquia de Ripoll. No es va arribar a realitzar i no es va reactivar fins al 1944. Fernando Josa, enginyer de camins, en va redactar el projecte. La Direcció General d'Obres Hidràuliques va aprovar l'any 1945 que el volum màxim que es podria derivar d'aigua seria de 8.000 l/s i que el salt hauria de ser de 4,36 m. La central va entrar en funcionament el 1948.

Cronologia:
1944-1948

Accés:
Fàcil. Trencall al sud de l'antiga N-152, km 99,500. Cal passar pel costat de la central de l'Aliguer i seguir paral·lels al canal.

Propietat : nom:
Badula, SA

Propietat : adreça:
Gran Via, 643, pral. Barcelona

Propietat : telèfon:
93 301 95 04

Usos : actual:
Agafar aigua per a la central de l'Aliguer

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Terradelles 294-2-1. E 1:5000