Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Sant Joan de les Abadesses
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La resclosa, en forma de semiarc, té una altura de 3 m i una llargada de 35 m. Té la missió de recollir l'aigua que baixa pel Ter i la riera d'Arçamala. La casa comporta és feta de formigó armat i la coberta, plana, no té teules. La resclosa està situada 755 m sobre el nivell del mar.

Observacions:
La resclosa està situada entre l'horta de Sant Joan i els horts de la Central, zones on particulars tenen horts. Si bé a la banda esquerra del riu l'espai està ordenat, no es pot dir el mateix de la riba dreta, on hi ha vegetació riberenca que dóna una imatge desmanegada. Cal assenyalar que prop de la resclosa hi ha torres d'electricitat. Des de la resclosa es té una bona visió del pont Nou, d'entrada a Sant Joan, la ctra. C-151, que queda a un nivell superior, la palanca sobre la riera d'Arçamala i la serra Cavallera. Des del passatge que duu a la font de la Puda, que queda a l'altra banda del riu, es té una bona visió de la infraestructura hidràulica de Comamala.

Dades històriques:
El 1896 el Govern Civil va autoritzar a Patllari Comamala fer l'aprofitament que havia demanat el 1895. L'altura de la resclosa seria de 2 m i la quantitat d' aigua que s'aprofitaria seria com a màxim de 3.000 l/s. La fàbrica Espona, el 1922, va adquirir l'aprofitament a la companyia La Eléctrica de Ripoll. L'aiguat de l'octubre del 1940 va malmetre la resclosa, el canal i es va endur la casa comporta. Jaume Espona va reconstruir-ho l'any 1944.

Cronologia:
1943-44

Accés:
Fàcil. Molt a prop del pont Nou, aigües avall. S'hi accedeix des dels anomenats horts de la Central.

Propietat : nom:
Téxtil Abadesas SAL

Propietat : adreça:
Pont Vell, s/n. Sant Joan de les Abadesses

Propietat : telèfon:
972 72 00 00

Usos : actual:
Agafar aigua per a la central de Comamala

Usos : Inicial:
Agafar aigua per a la fàbrica de Patllari Comamala

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Sant Joan de les Abadesses 256-4-5. E 1:5000