Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Colomers
Comarca:
Baix Empordà
Descripció:

Resclosa que té un mur de contenció d'uns 300 m de llargada i construïda per la necessitat d'aigua per regar i per alimentar els molins de la riba esquerra del Ter -de Colomers fins a l'Escala-. Feta de pedra i morter de calç. El cadiral està situat uns 150 m a l'est de la resclosa. Des de la resclosa arriba un rec amb un cabal constant i que porta l'aigua del Ter fins a aquest punt del cadiral, que distribueix l'aigua cap a un rec que arriba fins a l'actual presa de Colomers (1 km riu avall), cap al rec del Molí, que passa per Jafre, Verges i Bellcaire, on es divideix cap a l'Escala i cap a Ullà i la part restant retorna al curs normal del Ter.

Altres denominacions:
Resclosa Vella

Observacions:
La resclosa té algunes deficiències i humitats que caldria condicionar. La cadira que reparteix l'aigua es troba en un entorn interessant i força humit, cosa que fa que conservi la vegetació de ribera. Per un altre costat, es troba a uns 100 m de la carretera GI-634.

Dades històriques:
La resclosa de Colomers i el rec del Molí es van construir a mitjans del segle XVII. El senyor de la Baronia de Verges, autor de resclosa i rec i propietari dels drets del rec, pretenia alimentar els molins que tenia en propietat (a Jafre el molí de Palol, avui desaparegut, Verges i Bellcaire). A finals del s. XVIII, la propietat dels drets ja recauen sobre el marquès de Sentmenat i s'implanten nous molins fariners que eren de propietat nobiliària (marquès de Dou a l'Escala, marquès de Ciutadilla a Bellcaire o el mateix marquès de Sentmenat a Jafre). L'origen dels recs es desconeix, tot i que es relaciona amb l'assentament grecoromà d'Empúries.

Cronologia:
S. XVI-XX

Accés:
Difícil. A través de camps i marges molt embardissats (és més accessible el costat de Foixà que el de Colomers). Al bramador s'hi arriba per un corriol senyalitzat des del nucli de Colomers.

Usos : actual:
Agafar aigua per a regadius entre Colomers i l'Escala.

Usos : Inicial:
Agafar aigua per a regadius i molins entre Colomers i l'Escala.

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Dolent

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Mínim manteniment.

Cartografia:
ICC. Jafre 296-5-5, E 1:5000