Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Serra de Daró
Comarca:
Baix Empordà
Descripció:

Resclosa de paret molt inclinada, feta de rierencs units amb morter de calç. Té una longitud propera als 250 metres. El rec surt a la dreta. El bramador, construït en pedra, desvia part del cabal per mitjà de dos ulls al rec del Molí, que irriga la riba dreta del Ter fins a la platja de Pals. Hi ha un altre ull al costat nord, que retorna l'aigua al curs normal del Ter. Sobre el bramador trobem una construcció de pedra que té enderrocada la part superior dels murs, i la teulada d'uralita actual s'ha col·locat a l'altura dels murs conservats (4,5 x 7 m x 4,5 m de h). Sobre la uralita s'han col·locat recentment plaques solars. Hi ha una porta de ferro. A uns 25 m del bramador trobem un pont de ferro que travessa el rec, construït el 1999.

Observacions:
El conjunt de construccions de la resclosa són un magnífic testimoni d'obres hidràuliques del segle XVI, i caldria condicionar-les bé. Si hi afegim el magnífic entorn (reserva natural de l'illa de Canet), el valor potencial d'aquest element és de primer ordre

Dades històriques:
La resclosa de Canet i el rec del Molí, que irriga la riba dreta del Ter, eren propietat dels comtes de Peralada, que també eren els propietaris dels molins de Gualta i de Pals. Fins a mitjans segle XVI, els comtes de Peralada, successors dels comtes d'Empúries en els drets del rec de la riba dreta, i el senyor de la baronia de Verges, amb els drets sobre el rec de la riba esquerra, compartien una única resclosa, situada a la Salvetat, al terme municipal de Jafre. Les disputes van fer que, per aquestes dates, els comtes de Peralada construïssin la seva resclosa a Canet de la Tallada i el senyor de la baronia de Verges fes el mateix a Colomers.

Cronologia:
S. XVI-XX

Accés:
Cal accedir-hi per un camí que surt a la dreta de la carretera la Bisbal-Figueres, davant per davant d'Ultramort, i seguir paral·lel al Ter uns 1.000 metres. Després cal seguir fins a la resclosa a peu.

Propietat : nom:
Comunitat de regants del molí de Pals

Propietat : adreça:
Ca la Pruna. Pals

Propietat : telèfon:
972 66 78 07

Usos : actual:
Agafar aigua per al rec del Molí

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció proposada:
BCIL

Protecció fisica existent:
L'edifici del bramador està tancat.

Protecció fisica proposada:
Condicionament, restauració, senyalització.

Cartografia:
ICC. Canet de la Tallada 296-7-6, E 1:5000