Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La resclosa està feta amb pedres de riu i ciment. Té uns 20 m de llargada. Després de la casa comporta, a l'inici del canal hi ha la comporta anomenada càmera de runa, que serveix per evacuar les pedres i altres sediments que s'acumulen al fons de la resclosa.

Observacions:
Pels voltants hi ha matolls, així com pedres i rocs que es van fer servir en la construcció de la variant. Alhora, per l'indret hi passa una línia elèctrica. Des de la Ruta del Ferro hi ha una molt bona visió de la resclosa, la gorga i el canal. El paratge és atractiu però força desmanegat. Riu avall, a pocs metres, ens queda la gorga de can Volant, lloc de bany d'alguns ripollesos a l'estiu. A la banda esquerra del riu queda la Ruta del Ferro i la variant.

Dades històriques:
El 14 d'octubre de 1901 el Govern Civil va autoritzar a Josep i Ernest Bach, de Barcelona, poder aprofitar 2.000 l/s per mitjà d'una resclosa que es construiria en el paratge de can Volant. Des de la resclosa surt el canal, anomenat de can Guetes, que portava a la fàbrica que els Bach tenien al solar de la Lira. L'aiguat de l'octubre del 1940 va malmetre la resclosa, la casa comporta i part del canal i es va endur la casa de pagès de can Volant.

Cronologia:
1901-1902 / anys quaranta

Accés:
Fàcil. Al final de polígon industrial Estamariu. Hi ha un corriol que hi duu. També és accessible des de la Ruta del Ferro, a l'altre costat del riu.

Propietat : nom:
Filpur, SA

Propietat : adreça:
C/ Nord, 6. 17500 Ripoll

Propietat : telèfon:
972 71 44 71

Usos : actual:
Agafar aigua per al salt instal·lat a l'antiga Filpur (des del 2001).

Usos : Inicial:
Agafar aigua per a diverses fàbriques.

Usos : Altres:
Agafar aigua per a la fàbrica tèxtil Filpur (fins al 2001)

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Ripoll 256-2-7. E 1:5000