Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Llanars
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Resclosa de forma corba que agafa aigua del riu Ter i la que surt del desguàs de la central Bassols, vers la casa comporta que recull l'aigua per mitjà de dues obertures. L'altura de la resclosa és de 3,71 m. Per la banda que dóna al poble hi ha un pas que passa per darrere la casa comporta i que duu a uns horts que hi ha sobre el canal.

Altres denominacions:
Resclosa Brutau-1

Observacions:
Des de la resclosa, i per sota del pont d'Espinalba, es veuen les muntanyes de Tregurà. A tocar de la resclosa i a un nivell més elevat, hi ha una font amb un espai amb bancs i una taula, que és una mola del molí d'en Batlló, que serveix per passar una estona vora el riu. Aspectes negatius: com que baixa poca aigua pel riu, aquest és un pedregar, i hi ha sortides de clavegueres. Riu amunt hi ha el molí d'en Batlló, convertit en habitatge de segona residència, i que encara mostra les tres obertures del molí, així com una fantàstica col·lecció de moles. Pròxim a la resclosa passen les carreteres que porten al barri d'Espinalba, la central Bassols i al barri de la Roca (Vilallonga de Ter).

Dades històriques:
El 1895 Manuel Barnadas, veí de Camprodon, va sol·licitar al govern civil aprofitar aigües del riu. Li va ser autoritzat el permís el 1897. El 1902 va sol·licitar la modificació de l' aprofitament, que li va ser aprovada el 1905. Aquestes obres van ser el precedent de les que hi ha actualment i que es van realitzar el 1917. La Companyia Electra Brutau, a finals del 1916, va iniciar els tràmits per derivar una línia de la que anava de la central de Vilallonga a Palau de Montagut. Per tirar endavant l'obra, l'empresa va comptar amb l'aprofitament Barnadas, que es va modificar per aprofitar 1.200 l/s. Aquest aprofitament va portar la llum a Llanars el 1917.

Cronologia:
1897/1905/1916

Accés:
Fàcil. Sota el pont d'Espinalba, a la sortida del nucli urbà per migdia.

Propietat : nom:
RELSA

Propietat : adreça:
Passeig de Gràcia, 118, pral. 2a. Barcelona

Propietat : telèfon:
93 404 11 80

Usos : actual:
Agafar aigua per a la central de can Pelegrí

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Documental:
AHMLL, urbanisme

Cartografia:
ICC. Llanars 256-5-1. E 1:5000