Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Camprodon
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La resclosa té una llargada d'uns 25 -30 m i una altura d'uns 2 m. El canal surt al vessant esquerre del riu i la casa comporta agafa l'aigua per mitjà de 3 comportes. Presenta un excel·lent estat de conservació ja que la resclosa és objecte de contínues millores de manteniment.

Observacions:
L'aigua que baixa pel riu va cap al canal, cosa que fa que per la resclosa en algunes èpoques de l'any no hi baixi aigua. El curs de l'aigua és força un pedregar, però hi baixa aigua. Per la banda dreta hi ha zona ordenada, cuidada i enjardinada amb bancs. Per la banda esquerra hi passa el carrer de Sant Roc. Aquesta resclosa és una imatge típica de Camprodon, com ho prova el fet que surt reproduïda en totes les fotografies que es fan del pont Nou, que queda a poca distància de la resclosa, aigües amunt. A poca distància riu amunt s'uneixen les aigües dels rius Ter i Ritort. Riu avall hi ha el pont d'Enllà, de construcció recent.

Dades històriques:
Les aigües del Ter al seu pas per Camprodon, al llarg dels segles, han estat aprofitades per molins i fàbriques tèxtils. La concessió actual data del març del 1899, quan es va concedir a Maria Núria Calm, veïna de Sant Esteve d'en Bas, permís per modificar l'aprofitament del molí d'en Toralles. El 1904 es va autoritzar una nova modificació, que, com que no es va fer, es va declarar caducada el 1923. Els germans Magret van comprar, el 1976, l'aprofitament a Isidre Iglésias, que feia servir l'aigua per a una fàbrica de tovalloles.

Cronologia:
1893-1899

Accés:
Fàcil. Al nucli urbà, sota el pont Nou

Usos : actual:
Agafar aigua per a la central de l'Iglésias

Usos : Inicial:
Agafar aigua per a diversos aprofitaments

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Camprodon 256-6-2. E 1:5000