Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Ullà
Comarca:
Baix Empordà
Descripció:

Resclosa formada per un mur de contenció de 275 m (aprox.) de llargada per 0,75 m d'amplada. És feta de pedra i morter de calç. El rec surt a l'esquerra, on el bramador desvia l'aigua cap al rec del Molí (que neix en aquest punt), per mitjà de dues obertures (N). Una de les obertures retorna l'aigua al curs normal del riu. Hi ha una construcció d'una sola nau de petites dimensions (4 m x 5,30 m x 2,5 m), construïda a partir del mur E del Bramador. Damunt la porta d'aquesta trobem la inscripció.

Altres denominacions:
Resclosa de Torroella

Observacions:
La resclosa, així com el bramador (cadiral), el rec del Molí que d'aquí neix i els tres molins que trobem tot seguint el rec fins a l'Estartit (molí de Dalt, molí del Mig i molí de Baix) pertanyien al conjunt dels molins dels comtes de Solterra. La resclosa i el bramador formen un interessant conjunt de patrimoni històric, bastit entre els segles XVII i XIX

Dades històriques:
Tenim constància que l'actual resclosa en substitueix una d'anterior. Trobem una inscripció: Fou feta esta resclosa, cadiral i rec per mi, Don Joan Çarriera i de Gurb, compte de Solterra. Any 1670 . A sota d'un escut dels comtes de Solterra trobem dos escuts més: un a la paret del costat nord, a peu del camí; el segon a la mateixa paret, però per la part de contacte amb l'aigua.

Cronologia:
1670 - s. XIX - s. XX

Accés:
Trencall a la dreta de la carretera Ullà-Torroella, davant per davant del nucli d'Ullà.

Usos : actual:
Agafar aigua per a regadius.

Usos : Inicial:
Agafar aigua per als molins de Dalt, del Mig i de Baix.

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Ullà 296-8-6, E 1:5000