Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Té una llargada d'uns 30 m i una altura de vora 2 m. Aplega i canalitza l'aigua provinent del riu Ter i la que deixa anar el desguàs del salt que hi ha a l'interior de la fàbrica tèxtil de La Preparación Textil, SA. Per la banda dreta s'aixeca sobre roca natural. El canal surt de la banda dreta de la resclosa. La casa comporta, feta de formigó armat, agafa l'aigua per mitjà de quatre bagants.

Altres denominacions:
Resclosa de can Botey

Observacions:
Riu amunt trobem el pont de Santiago Calatrava i l'estació Nova, i riu avall trobem el pont de Castell d'Adral i la resclosa que recull aigua per a la central Vaquer. Al marge esquerre hi ha la zona de Castelladral, que s'està urbanitzant, i al marge dret hi ha els equipaments esportius de Ripoll.

Dades històriques:
Rafael Roldós, veí de Barcelona, l'any 1889 va demanar poder autoritzar 2.500 l/s per a una fàbrica fabril. Les resclosa estaria situada 85 m aigües avall del desguàs del Pla, l'amplada a la base seria de 2 m i al coronament d'1,20 m. El canal faria 5 m d'amplada i 1,50 m d'altura. El Govern Civil ho va autoritzar el novembre del 1890. Roldós va llogar, el 1892, l'explotació a Josep Rifà i Cia. El 1925 Josep Botey va comprar el salt. La resclosa va tenir desperfectes amb l'aiguat del 1940.

Cronologia:
1891 - anys quaranta

Accés:
Al nucli urbà, a tocar del pavelló municipal d'esports.

Propietat : nom:
Tensión Téxtil, SL

Propietat : adreça:
Ctra. de Barcelona, s/n. 17500 Ripoll

Propietat : telèfon:
972 70 01 08

Usos : actual:
Agafar aigua per a la fàbrica d'Agafallops.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Dolent

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Ripoll 256-2-7. E 1:5000