Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Resclosa
Municipi:
Setcases
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Construïda sobre roca natural, té una altura de 2 m i una llargada d'uns 9 m. Es proveeix de l'aigua que baixa del Ter; en períodes secs l'aigua va de dret a la casa comporta, cosa que fa que resclosa avall el curs del riu sigui un pedregar. El canal, totalment soterrat, surt al vessant esquerre de la resclosa. És la primera resclosa en actiu que es troba al riu Ter, en direcció sud. A la paret i a l'estrep dret de la resclosa creix vegetació, cosa que denota que hi falta manteniment.

Altres denominacions:
Resclosa del pont Teixó

Observacions:
El paratge seria prou bonic sinó hi hagués deixalles (plàstics) en alguns punts de les voreres i el curs del riu. A l'entorn també hi ha camps, feixes i el cementiri, sobre la carretera. Als peus de la resclosa fa una petita gorga o bassa entre roca natural. Riu amunt, a uns 5-7 m, es troba el pont Teixó, de pas obligat per accedir al poble. Riu avall ja no hi ha cap més element fins a arribar a l'altura del veïnat del Catllar. A l'entrada del poble hi ha una construcció, el Cable, testimoni del passat del municipi. Al costat de la resclosa hi ha l'inici de la nova variant de Setcases, amb una rotonda.

Dades històriques:
Francesc Fontrodona, veí de Barcelona, l'any 1900, va demanar autorització per aprofitar aigües per a una fàbrica de productes electroquímics que s'havia de construir a Vilallonga. S'aprofitarien 2000 l/s; la resclosa estaria 50 m aigües avall del pont Teixó i tindria una altura de 2,09 m. El Govern Civil ho va autoritzar el 1902. La fàbrica no es va fer, però l'aprofitament va ser traspassat a Jaume Brutau, que va iniciar les obres de la resclosa i el canal el 1907. La central va entrar en funcionament el 1909.

Cronologia:
1907-1908

Accés:
Fàcil. A sota del pont Teixó, a l'entrada a Setcases venint de Camprodon.

Propietat : nom:
Hidroelèctrica de l'Empordà SLU

Propietat : adreça:
C/ Sant Pau, 46, Figueres

Propietat : telèfon:
972 50 06 50

Usos : actual:
Agafar aigua per a la central de Vilallonga

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap