Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Sèquia
Municipi:
Bescanó
Comarca:
Gironès
Descripció:

Rec revestit de formigó que s'inicia a la resclosa de Vilanna, circula un bon tram paral·lel al canal de Vilanna i Bescanó, discorre pel pla de Bescanó, al sud del nucli urbà, entre la central Berenguer i la capella de Sant Sebastià, salva el congost de la Pilastra per un túnel i rega el pla de Montfullà i Salt. Desguassa finalment al riu Güell. Té més de 10 km de longitud i rega unes 1.300 ha.

Altres denominacions:
Rec Vell, sèquia de Bescanó

Observacions:
Cada any els membres de la comunitat de regants del pla de Bescanó tenen l'obligació de dedicar un jornal a netejar i mantenir un tram assignat. Tot i així, hi ha trams que requereixen urgents mesures de manteniment.

Dades històriques:
El rec Gros o rec Vell es calcula que ja existia al s. XIII, i en els seus principis era de terra, amb algun tros recobert de rajola o pedra. A finals del s. XVII Vilanna va aconseguir una concessió reial d'una ploma d'aigua procedent del Ter. Estan documentats drets d'ús públic en litigis del 1867, any en què el rec, que s'iniciava en una resclosa a l'indret de la farga de Vilanna i s'acabava al torrent d'en Bascanó, va ser allargat fins a la capella de Sant Sebastià i es van repartir els drets de regar entre els principals pagesos del pla de Bescanó. L'any 1959 IRYDA fa una reforma en profunditat de la sèquia a la resclosa de Vilanna, on s'obre una comporta que pren directament l'aigua del Ter. El rec, revestit a partir d'ara de formigó, pren 500 l/s de cabal màxim d'una comporta secundària d'aquesta resclosa de Vilanna. L'any 1966 es va fer un pla de regadiu des de la Cellera de Ter i fins al baix Ter, que preveia passar de les 4.600 ha a les 16.370 ha (increment d'11.770 ha.) A Bescanó-Salt el pla aprovat el 1966 preveu passar de les 520 ha a les 1.300 ha ( increment de 780 ha). El tram de Salt, projectat per IRYDA, va ser quasi des d'un principi pràcticament inoperant.

Cronologia:
S. XVII-1867-1959

Accés:
Fàcil. En diversos punts entre Vilanna i Salt, especialment a migdia i a tocar del nucli de Bescanó, entre la central Berenguer i la capella de Sant Sebastià.

Propietat : nom:
Comunitat de Regants de Bescanó

Usos : actual:
Regadiu de camps entre Vilanna i Salt.

Usos : Inicial:
Regadiu de camps a Bescanó.

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Mateniment.

Cartografia:
ICC. Bescanó. 333-7-2, E 1:5000