Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Sèquia
Municipi:
Torroella de Montgrí
Comarca:
Baix Empordà
Descripció:

Aquest regadiu, provinent de la resclosa d'Ullà, el conforma principalment el rec del Molí, que neix en aquesta resclosa, al mateix punt on desemboca el rec del Ter Vell (provinent del cadiral del mas Duran i que pertany al regadiu de la resclosa de Colomers). El rec del Molí es dirigeix cap a Torroella, irrigant tota la zona dominada principalment per les hortes, i rep en aquest entorn el rec Madral (que també prové del rec del Molí, que neix a Colomers). En allunyar-se del poble de Torroella i després de passar pel molí de Dalt, aquest rec es divideix, amb un braç que retorna al riu Ter, uns centenars de metres riu avall, i un altre braç que es dirigeix cap a l'Estartit, i ara rep el nom de rec Vell. Aquest rec Vell, abans d'arribar al molí del Mig, es divideix i forma el regadiu de Sentmenat, el qual a la vegada tindrà noves canalitzacions fins a arribar a l'Estartit. El rec Vell desemboca a la zona d'aiguamolls coneguda com el Ter Vell (a l'Estartit). Aquest conjunt de recs -rec del Molí, rec Vell i el regadiu de Sentmenat- irriga tot el pla que trobem a la riba esquerra del riu Ter, entre Ullà i l'Estartit.

Altres denominacions:
Rec Vell, regadiu de la resclosa d'Ullà

Observacions:
El rec del Molí, que neix a la resclosa d'Ullà, és l'eix vertebrador d'aquest regadiu, que desemboca a l'Estartit, a la zona d'aiguamolls coneguda amb el nom del Ter Vell. Per tant, a més d'aiguamolls, el seu entorn el trobem voltat de camps de cultiu, sobretot cereals i fruiters. Tot i que no està gaire malmès, aquest regadiu necessitaria certes rehabilitacions en alguns punts.

Dades històriques:
Els regadius de la zona del baix Ter, tot i diferents modificacions, existeixen des de temps immemorials. El rec del Molí i la resclosa d'Ullà, de fet, responen a la necessitat d'alimentar els molins (molí de Dalt, molí del Mig i molí de Baix), i van ser construïts al segle XVII pels comtes de Solterra, tot i que en aquest moment ja existia un sistema de recs.

Cronologia:
Medieval - s. XVII-XIX

Accés:
Fàcil. En diversos punts entre la resclosa d'Ullà i l'Estartit.

Propietat : nom:
Comunitat de regants de Torroella de Montgrí.

Propietat : adreça:
C/ Bellavista, 6. Torroella de Montgrí

Propietat : telèfon:
972 75 95 43

Usos : actual:
Regadiu dels camps entre Ullà i l'Estartit.

Usos : Inicial:
Portar aigua als molins de Dalt, del Mig i de Baix.

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Manteniment

Cartografia:
ICC. Torroella de Montgrí 296-8-7, E 1:5000