Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Presa
Municipi:
Osor
Comarca:
La Selva
Descripció:

Presa de formigó de tipus volta de curvatura, amb estreps de gravetat i sòcol de repartició. Té una altura de 135 metres per sobre dels fonaments i fa 360 metres de longitud en coronació. L'espessor màxima de la volta en clau és de 21,50 metres i la mínima és de 5 metres. El volum d'excavació és de 700.000 m3, el volum de formigó és de 650.000 m3 i la capacitat de desguàs és de 3000 m3. L'altura dels estreps és de 33 metres. Origina un embassament útil de 215 hm3, que permet una reserva hiperanual per al conjunt del sistema hidràulic, d'abastament i de regadius. La presa de l'aigua està formada per dues torres de 105 m d' altura i 12 de diàmetre. En la primera hi ha quatre entrades a diverses cotes i s'hi selecciona l'aigua que ha de consumir Barcelona i Girona. A la segona hi ha la comporta que regula l'aigua amb destí a la central.

Observacions:
L'entorn natural de la presa és molt bo. L'existència del mateix embassament, que va negar tota la vall, ha impedit la urbanització i l'antropització de la zona, des de la mateixa presa fins a Sau.

Dades històriques:
El salt de Susqueda forma, juntament amb els de Sau i del Pasteral, el sistema d'aprofitament i regulació del Ter a la zona de les Guilleries, que aprofita el desnivell de 300 m existent entre la plana de Vic i la zona de Girona i l'engorjada orografia del riu en tota aquesta zona. Va ser construït entre el 1963 i el 1968.

Cronologia:
1963-1968

Accés:
Fàcil. Hi duu una carretera des del Pasteral (C-63)

Propietat : nom:
Endesa

Usos : actual:
Emmagatzemar aigua per a la central de Susqueda.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Manteniment

Cartografia:
ICC. Sant Miquel de Ter 333-2-1, E 1:5000