Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Presa
Municipi:
Colomers-Jafre-Verges-la Tallada-Bellcaire-l'Escala
Comarca:
Baix Empordà
Descripció:

Presa construïda amb grans blocs de formigó, amb vuit pilars i sis grans comportes, que té una llargada d'uns 103 m, amb uns sis metres d'altura per sobre el nivell del riu i amb uns vint metres de profunditat. L'embassament té una capacitat d'emmagatzematge de 50.000 m3 i la potencialitat d'un cabal màxim de 2.500 l/s.

Altres denominacions:
Embassament de Colomers

Observacions:
Darrerament (2003) s'hi ha construït una passera a la part posterior per al pas de cicloturistes, dins d'una ruta del baix Ter organitzada pel Consell Comarcal del Baix Empordà. A pesar que no s'utilitzi, tant la presa com l'entorn, on hi ha dependències de l'ACA, estan condicionats i cuidats.

Dades històriques:
La presa va ser construïda per substituir les tradicionals rescloses que hi ha al curs baix del Ter (rescloses d'Ullà, Canet i Colomers) i per augmentar, amb la nova construcció de dos canals, la superfície de regadiu del baix Ter. Tot i això, i el temps que fa de la construcció de la presa (1970), aquest projecte ha quedat estancat i paralitzat. L'any 2002 l'ACA va estudiar utilitzar la presa com a bassa de regulació de les aigües de Ter.

Cronologia:
1971

Accés:
Fàcil. Trencall a la dreta de la ctra. Colomers-Jafre, deixant enrere el nucli de Colomers.

Propietat : nom:
Agència Catalana de l'Aigua

Usos : actual:
Cap

Usos : Inicial:
Cap. No va entrar mai en funcionament.

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Neteja i manteniment.

Cartografia:
ICC. Jafre 296-5-5, E 1:5000