Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Aqüeducte
Municipi:
Camprodon
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Pont o aqüeducte construït amb pedres del país, no del riu, i format per tres arcades amb una amplada de 2,40 m, una llargada de 20 m i una altura sobre el torrent d'uns 6-7 m. La llum dels arcs és de 4,30 m. En una banda hi ha barana (40 cm, d'alçada x 40 cm d'altura) i a l'altre és inexistent.

Observacions:
L'entorn està brut de vegetació de muntanya que dificulta veure íntegrament el pont. L'heura va tapant el pont, amb la qual cosa les arrels d'aquesta planta van causant la consegüent l'erosió. Com que es troba al bac, la humitat incideix perillosament sobre el pont, i hi ha el perill que sigui un munt de rocs d'aquí a uns anys. A prop hi ha el molí de can Peric o del Sitjar, la pista forestal que va del pont de la Rovira al pont de les Rocasses i l'actual canal que duu l'aigua de la resclosa de Beia a la central del Mariné, a Sant Pau de Segúries.

Dades històriques:
Sobre l'arc central per la façana que dóna al molí del Sitjar hi ha una pedra que té gravada la data 1872. Seguint l'aqüeducte encara s'observen restes de la canalització, colgades de vegetació i perdudes enmig de la muntanya. Aquest aprofitament deuria servir per a algun molí o bé un salt d'aigua que n'arribà a funcionar.

Cronologia:
1872

Accés:
Difícil. Cal agafar el camí que segueix per l'esquerra del riu des del pont de les Rocasses o des del de la Rovira. El pont es troba, aproximadament, a l'altura del veïnat de la Ral, i s'hi arriba per un corriol quasi perdut.

Usos : actual:
Cap. Element integrat en el paisatge

Usos : Inicial:
Conducció d'aigua

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Dolent

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. La Ral 256-6-3. E 1:5000