Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Ribes de Freser
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El canal, durant el seu recorregut, d'uns 2 quilòmetres, presenta set bagants. Té una amplada d'uns 2,5 m i una fondària de vora d'1,60 m. Transcorre sempre per la banda esquerra del riu i en els darrers trams està penjat a la penya. Les parets interiors estan lliscades, cosa que facilita el moviment de l'aigua. Per sobre del canal hi ha tres passos (les palanques de Torroella, del Prat de Torralla i de Montagut). El salt és de 36 m.

Observacions:
L'accés més còmode és des de la palanca d'Angelats, darrere la benzinera. El seu entorn està dominat per vegetació riberenca i típica de muntanya. Un aspecte negatiu que s'ha de destacar és l'abocament al riu de la brossa i les deixalles inorgàniques que baixen pel canal i recull la reixa. Des de la central s'accedeix actualment a la casa pinta per una pista forestal, però amb anterioritat es feia per una escala, existent, formada per 92 esglaons. Cal destacar que al canal, a tocar de la casa pinta, hi ha una llanxa que es fa servir per fer el manteniment del canal.

Dades històriques:
Les destrosses de la riuada del 1940 van comportar la realització d'obres de reconstrucció d'alguns trams de canal. Els anys 1950-1951 es van fer obres de protecció del canal, segons un projecte del 1947. L'única vegada que el canal no ha pogut crear electricitat per culpa d'una forta glaçada va ser el gener del 1986.

Cronologia:
1a meitat del s. XX - anys quaranta

Accés:
Entre l'antiga semicolònia Fàbregas i el paratge Montagut, a la ctra. N-152, km 117-118.

Propietat : nom:
La Eléctrica de Ripoll

Propietat : adreça:
C/ Sant Pere, 6. 17500 Ripoll

Propietat : telèfon:
972 70 00 04

Usos : actual:
Portar aigua a la central Montagut

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Bruguera 256-1-3. E 1:5000