Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Camprodon
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El canal té una llargada d'uns 400 m i una fondària d'1,5 m. L'amplada és variable: en un principi fa uns 4 m, i en els trams mitjà i final oscil·la entre 2,5 m i 2,20 m. Durant el seu recorregut trobem 9 bagants: 1 de descàrrega a la casa comporta, 7 durant el trajecte i un bagant a la reixa o casa pinta. El canal en Œ part està cobert, i aquest tram tapat correspon a la part posterior dels habitatges de la colònia. A la reixa hi ha uns rentadors. Està construït amb pedres de riu recobertes amb ciment per aconseguir unes superfícies llises. Transcorre entre la vorera del riu i camps fins a arribar a la colònia, on el canal passa a estar tapat amb una coberta de formigó armat que permet passar pel damunt, però ha malmès uns rentadors i la imatge típica de colònia.

Observacions:
El canal es va tapar de comú acord entre l'Ajuntament i la companyia per evitar que els veïns hi llencessin escombraries. Les vores prop de la colònia estan molt brutes: deixalles inorgàniques, runa i presència de cabanes i barraques. A tocar del canal hi ha la palanca de la Casanova, que permet accedir a la pista que duu a Beget i Oix, uns rentadors, en desús, i la part posterior dels habitatges i de l'església de la colònia.

Dades històriques:
Antoni Matabosch, gerent de la societat Matabosch e Hijos y Soler, va demanar autorització, el 1872, per aprofitar aigües per a una fàbrica de filats que s'havia de construir. El Govern Civil va donar el permís el març del 1873. El canal tindria 545 m de llargada. S'aprofitarien 1.200 l/s, però el 1888 es va demanar aprofitar 1.800 l/s. El 1892 es va donar permís per aixecar l'altura de la resclosa en 65 cm. L'any 1899 es va modificar la concessió del 1873. L'any 1910 es va demanar la rehabilitació i el reconeixement de la concessió del 1899 i es va concedir el 1913 amb el permís per aprofitar 2.500 l/s.

Accés:
Difícil. Entre la central de la Farga i la colònia Estabanell, a l'esquerra de la ctra. Camprodon - Sant Pau de Segúries

Propietat : nom:
Estabanell y Pahissa, SA

Propietat : adreça:
C/ del Rec, 28. 08400 Granollers

Propietat : telèfon:
93 879 42 25

Usos : actual:
Portar aigua a la central Matabosch

Usos : Inicial:
Portar aigua al salt de la fàbrica tèxtil.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Dolent

Estat de conservació : entorn proper:
Dolent

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Camprodon 256-6-2. E 1:5000