Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Camprodon
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Canal construït amb pedres de riu unides amb ciment i amb revoltó de rajola quan passa per sota terra. Del seu recorregut destaca l'aqüeducte que hi a tocar del pont de la Rovira, el qual tanca una explotació de ciment de la qual es poden veure alguns edificis. El canal s'inicia i transcorre sempre pel vessant esquerre del riu Ter. La seva amplada oscil·la entre 2,80 m i 2,10 m, la fondària és d'1,5 m, i l'amplada dels murs és de 50 cm. Durant el seu recorregut, d'uns 3.500 m, presenta 2/4 parts cobertes en què passa per sota terra. Durant el recorregut té 10 bagants: 1 de descàrrega, 7 durant el recorregut i 2 a la reixa o casa pinta. En alguns trams presenta tirants de ferro.

Altres denominacions:
Canal del Carbur

Observacions:
Durant el seu recorregut passa a prop de l'ermita del Remei, de la casa del Mariner, davant del barri de la Ral i pels edificis que són testimoni d'una explotació de ciment i de carbur. Paral·lel al riu marxa una pista que connecta els ponts de la Rovira i de les Rocasses, que, condicionada, serviria per passejar; alhora, pel vessant dret del riu passa un camí ramader que es podria recuperar per a finalitats lúdiques.

Dades històriques:
Els precedents es troben el 1893, quan Josep de Sitjar va sol·licitar autoritzar 2.000 l/s construint la resclosa 122 m aigües avall de la fàbrica Matabosch. El Govern Civil va atorgar a Josep Guàrdia permís per unificar dues concessions. Es podrien aprofitar 2.000 l/s. Com a curiositat cal assenyalar que el canal comença dins el municipi de Camprodon i acaba el recorregut a Sant Pau de Segúries.

Cronologia:
1910-1912

Accés:
Fàcil. Paral·lel al riu per la banda esquerra, entre el Càmping Vall de Camprodon i el nucli de Sant Pau de Segúries.

Propietat : nom:
Estabanell y Pahissa, SA

Propietat : adreça:
C/ del Rec, 28. 08400 Granollers

Propietat : telèfon:
93 879 42 25

Usos : actual:
Portar aigua a la central del Mariner

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Inclòs en el Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic i ambiental de Camprodon.

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. La Ral 256-6-3. E 1:5000