Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El canal, amb una llargada d'uns 800 m, surt al vessant esquerre de la resclosa; té una amplada d'uns 6 m i una fondària d'1,50 m. Per superar el desnivell de la part final del trajecte, el canal s'aixeca sobre unes arcades de mig punt rebaixades. Per facilitar el moviment de l'aigua presenta les parets interiors lliscades. Poc abans d'arribar a la fàbrica, el canal presenta uns rentadors que feien servir els residents a la semicolònia de Sorribes o Jordana.

Observacions:
L'entorn està força net de vegetació i només cal fer esment que a la part final del trajecte, abans d'arribar a la casa pinta, el canal presenta força vegetació a les parets exteriors. El paisatge està dominat per la presència d'indústries, magatzems i la carretera N-152 a la banda esquerra. A la banda dreta hi ha algun magatzem i el riu Freser; a l'altra banda del riu hi ha un camí de terra que discorre paral·lel al riu i que permet anar fins al paratge on hi ha les fonts del Tòtil i de la Roca.

Dades històriques:
Ramon Jordana, veí de Barcelona, va demanar, el 1871, autorització per aprofitar aigües del riu per a una fàbrica de filats i teixits de cotó. El Govern Civil va aprovar l'aprofitament el 1872. Com que no va acabar les obres en el termini establert, li va caducar la concessió, l'any 1887. Aquest mateix any va tornar a demanar l'aprofitament. El Govern Civil, el desembre del 1888, va autoritzar la captació de 1.200 l/s, i va construir un canal amb una llargada de 831,40 m i una amplada de 6 m, que estará revestido con muros de mampostería hidráulica de espesor conveniente.

Cronologia:
1888-1889

Accés:
Fàcil. Entre la ctra. N-152, km 107,500 i 108,300, i el riu.

Propietat : nom:
Comforsa

Propietat : adreça:
C/ Muntaner, 200, entresòl. 08036 Barcelona

Propietat : telèfon:
93 241 72 75

Usos : actual:
Portar aigua a la fàbrica Comforsa-3.

Usos : Inicial:
Portar aigua a la fàbrica Jordana.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Ordina 256-1-7. E 1:5000