Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Campdevànol
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El canal, d'uns 2 quilòmetres, uns 70-80 cm de fondària i una amplada de 2,30 m, no té solera. El cabal d'aigua autoritzat per a la fàbrica del Martinet és de 1.200 l/s. El canal, que sempre transcorre pel vessant dret del riu, inicialment passa a tocar del riu, però més endavant transcorre pel centre de Campdevànol. Si bé la majoria de trams són soterrats, alguns són visibles.

Observacions:
El canal té com a propietaris l'Ajuntament de Campdevànol, Comforsa i Germans Basil. Aquests darrers, com que són els únics que se n'aprofiten, són els responsables del seu manteniment. Als primers trams l'estat de conservació deixa molt a desitjar, amb la presència de vegetació als marges. El canal, poc abans d'arribar a la casa reixa, està descobert i presenta a la paret del canal uns rentadors.

Dades històriques:
Al segle XVIII ja existia el canal d'Isidre Grau i Joan Raguer. Antigament el canal proporcionava aigua a cinc salts o aprofitaments diferents: Ribalaigua, la Farga, Ayola, molí Gros i Martinet. De tots, l'únic que funciona en l'actualitat és el de Martinet. Entre els cinc concessionaris es feia el manteniment del canal. L'aprofitament de la Farga el va adquirir, segons escriptura, Ramon Casanova el 4 de setembre de 1897. Els salts de Ribalaigua i Ayola van passar a mans de la Farga Casanova els anys 1965-1967.

Accés:
Fàcil. Travessa el nucli urbà de Campdevànol.

Propietat : nom:
Diversos propietaris

Usos : actual:
Portar aigua a la fàbrica del Martinet

Usos : Inicial:
Portar aigua a diversos establiments industrials

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Campdevànol 256-1-6. E 1:5000