Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El cabal d'aigua concedit és de 6.000 l/s, amb un salt de 9,15 m. La llargada del canal, de la resclosa a la reixa, és de 773 m. Al seu inici l'amplada és d'uns 6 m, però a mesura que ens apropem a la fàbrica l'amplada es redueix a 4 m, però hi ha més fondària, 9 m. Les parets interiors del canal estan lliscades per facilitar que l'aigua corri més ràpidament. El canal, abans d'entrar a la casa pinta, té una amplada de 3,96 m. L'amplada dels murs és de 47 cm. Per la banda del riu presenta contraforts.

Altres denominacions:
Canal de la SAPHIL

Observacions:
Durant el recorregut del canal hi ha dos passos per transitar per sobre per accedir a horts que queden a la vorera esquerra del riu i per empalmar amb el camí ral que anava cap a Llaers. El canal és un dels elements que integren l'aprofitament hidràulic de la colònia Santa Maria, i transcorre entre l'església i els immobles destinats a habitatges interiors de la colònia. Des del canal es té una vista frontal dels habitatges exteriors, situats a tocar de la ctra. C-17. Paral·lels, transcorren la línia de ferrocarril i el camí ral de Llaers.

Dades històriques:
Bonaventura Grases Hernández, de Barcelona, el 1893 va demanar permís per aprofitar 4.000 l/s. Problemes d'herència del mas Roig van endarrerir l'adjudicació fins al 1895. El fet de voler fer la resclosa d'obra, en comptes de fusta, i problemes amb un aprofitament demanat per Francesc Vila van endarrerir-ne la concessió definitiva fins al 1904. El 1908 va demanar reformar la concessió, agafant 6.000 l/s, i fent un canal de 800 m de llarg.

Cronologia:
1895/1908-09

Accés:
Fàcil. Entre Sant Quintí i la colònia Santa Maria, per la banda esquerra del riu. L'antic camí ral hi passa paral·lel i a tocar.

Propietat : nom:
Fil Genesis, SA

Propietat : adreça:
Ctra. Barcelona, s/n. Ripoll

Propietat : telèfon:
972 70 01 16

Usos : actual:
Portar aigua a la fàbrica del Roig.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Colònia Santa Maria 256-2-8. E 1:5000