Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

La llargada del canal és d'uns 180 m. El salt és de 6 m i la derivació de 6.000 l/s. El seu recorregut, pel vessant dret del riu, pràcticament el fa tot per l'interior de les instal·lacions de la fàbrica, i només és visible l'inici del canal amb la casa comporta. Aquesta, amb coberta de teula àrab a quatre vents, agafa l'aigua per sis bagants, però només per quatre l'aigua passa al canal. Les altres dues són bagants de descàrrega. Poc abans d'arribar a la casa pinta o la reixa hi ha uns rentadors, en desús.

Observacions:
El Parc Temàtic de Ripoll comença a la zona enjardinada que hi ha a tocar del canal. De la casa comporta de dues plantes, la superior és municipal i serveix com a seu social del Club de Petanca Ripoll, que té el camp a prop.

Dades històriques:
La concessió d'un aprofitament a Eudald Dou, l'any 1821, fa creure en l'existència d'un molí. L'actual concessió data del 12 de novembre de 1862 i el 2 d'octubre de 1863. L'aprofitament va ser inscrit al llibre registre general d'aigües públiques amb el número 2.577, a nom de Forcada, Vidal y Compañía. El primer establiment industrial documentat en aquest paratge és la societat Maties, Fusté y Cía., l'any 1874.

Cronologia:
S. XIX-XX

Accés:
Fàcil. Al nucli urbà, entre la ctra. de Barcelona i el riu.

Propietat : nom:
La Preparación Téxtil, SA

Propietat : adreça:
Ctra. de Barcelona, 3. 17500 Ripoll

Propietat : telèfon:
972 70 05 00

Usos : actual:
Portar aigua a la fàbrica del Pla

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Ripoll 256-2-7. E 1:5000